Tahsin Yücel romanlarında kapitalizm eleştirisi
The critique of capitalism in Tahsin Yücel's novels
- Tez No: 532795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tahsin Yücel, kapitalizm, kapitalizm eleştirisi, roman, Marksist eleştiri, Türk Edebiyatı, Tahsin Yücel, capitalism, capitalismcriticism, novel, Marxistcriticism, TurkishLiterature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türk edebiyatının yetiştirdiği önemli yazarlardan biri olan Tahsin Yücel'in romanlarından yola çıkarak yapılan bu çalışma, eserlerdeki kapitalizm eleştirilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Giriş bölümünde, böyle bir çalışmanın gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde yazarın şahsiyetine ve dünya görüşüne etkisi açısından Yücel'in hayatına yer verilmektedir. Yücel‟in çocukluk yıllarından itibaren geçirdiği evreler ve manevî iklim onun edebî anlayışının şekillenmesinde doğrudan etkilidir. Romanlarında ele aldığı izlekler ve yarattığı kahramanlar da bu iklimin izleri görülmektedir. Kapitalizmin tarihsel kökenine, gelişimine ve kuramsal yönlerine romanlardaki kapitalist eleştirileri anlamlandırmak açısından ikinci bölümde yer verilmektedir. Ayrıca ikinci bölümde Yücel'in romanlarında yaptığı kapitalizm eleştirisinin boyutlarını tespit etmek amacıyla Marksist eleştirinin edebiyata yansıması olan toplumcu-gerçekçilik üzerinde durulacaktır. 1980 sonrası Türk ve dünya edebiyatında yeni roman arayışlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan postmodernizmin izleri takip edilerek kapitalist eleştirilerin hangi minvalde gerçekleştirildiği tespit edilmeye çalışılacaktır. Kapitalizmin toplum ve birey üzerindeki etkilerinin Yücel romanlarına yansıması tezin ana sorunsalıdır. Romanlarda yapılan eleştiriler farklı izlekler bağlamında gruplandırılarak Yücel romanlarındaki kapitalizm eleştirisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which is based on the novels of Tahsin Yücel, one of the most important writers of Turkish literature, aims to determine the criticims of capitalism in works. Ġn the introduction part, the necessity of such a study is emphasized. Ġn the first chapter, the life of Yücel is given in terms of the influence of the auther on his personality and his World view. Yücel‟s phases since childhood and spiritual climate are directly influential in shaping his literary understanding. The themes and the heroes of this novels are the trails of this climate. Ġn the second chapter, the historical origin, development and theoretical aspects of capitalism are given order to make sense of the capitalist critiques in his novels. Ġn the second chapter, socialist-realism which is the reflection of Marx ist criticism on literature will be emphasized in order to determine the dimensions of the critique of capitalism in Yücel‟s novels. Following the traces of postmodernism that emerged as a result of the search for new novels in Turkish and World literature after 1980, it will be followed to determine which minimization of capitalist criticism was carried out. The main problem of the thesis is the reflection of capitalism on society and the individual. The criticisms in the novels were grouped in the context of different themes and the critique of capitalism in Yücel‟s novels was tired to be put forward.