Karesi İlçesinin (Balıkesir) ekolojik koşullara göre arazi kullanım kabiliyet sınıflandırması
Land use capability classification according to ecological conditions in Karesi District (Balikesir - Turkey)
- Tez No: 532819
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA CÜREBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Arazi Sınıflaması, Arazi Kabiliyet Sınıflaması, Ekoloji, Atalay Yöntemi, Karesi (Balıkesir) İlçesi, Land Classification, Land Capability Classification, Ecology, Atalay Method, Karesi (Balıkesir) District
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin ekolojik koşullarına göre oluşturulmuş yeni bir metodoloji olan Atalay Yöntemi kullanılarak Karesi (Balıkesir) ilçesinde arazi kabiliyeti özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'deki arazi kabiliyet sınıflaması ile ilgili çalışmalar, A.B.D.'nde kullanılan ölçütler çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu nedenle Türkiye'nin ekolojik koşullarına tam olarak uymadığı düşünülmektedir. Bundan dolayı yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmuştur. Atalay Yöntemi'ndeki parametrelerin tümü, Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımları kullanılarak manuel çakıştırma yöntemiyle ele alınmıştır. Bu işlem sonucunda üretilmiş veriler, eski arazi kullanım kabiliyeti verileriyle karşılaştırılmış, farklılıklar ve değişimler ortaya konulmuştur. Sonuçta Karesi ilçesinin TOPRAKSU tarafından üretilmiş arazi kabiliyet sınıflaması ile bu çalışmada Atalay Yöntemi'ne göre üretilmiş arazi kullanım kabiliyeti verileri arasında önemli farklar tespit edilmiştir. Örneğin; TOPRAKSU verilerine göre, en fazla VII. sınıf araziler (%53,6), en az ise VIII. sınıf araziler (%0,3) bulunmaktadır. Atalay Yöntemi'nde en fazla VII. sınıf araziler (%30,2), en az ise V. sınıf arazi (%0,05) varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca %0,05 ile TOPRAKSU sınıflandırmasında mevcut olmayan V. sınıf arazilerin varlığı saptanmıştır. Bununla beraber inceleme alanının yarısından fazlasını (%65,62) oluşturan arazi kabiliyet sınıflarında değişim gözlemlenmiştir. En büyük değişiklik VII. sınıf arazilerde %22,8 oranında yaşanan azalıştır. Bu çalışmada eski ve yeni olarak nitelendirilebilecek arazi kullanım kabiliyeti sınıflandırmaları arasında belirlenen farklılıklar, TOPRAKSU tarafından üretilen mevcut sınıflamada dikkate alınan parametrelerin yetersiz olduğunu ve ülkemiz koşullarına tam anlamıyla uygun olmadığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla gelecekteki arazi kullanımı ile ilgili planlamalarda mevcut yöntem yerine Atalay Yöntemi kullanılarak üretilmiş verilerin kullanılması önerilmektedir
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the feature of land capability in Karesi (Balıkesir) district by using new methodology called by Atalay Method which is created according to the Turkey's ecological conditions. The research about land capability classification in Turkey is done according to the standards used in USA. So Turkey's ecological conditions don't match it exactly. Therefore, a new approach is needed. All of the Atalay Method parameters are evaluated with manual overlay method by using Geographical Information System software. Also, the data we got compared the old data of land capability and the differences and the changes are shown. In Karesi district, the differences are determined between the land capability classification which is produced by TOPRAKSU and the one which is produced according to the Atalay Method. For example, according to TOPRAKSU's data, there are the most 7nd Class lands (%53,6) and the least 8th class lands (%0,3). In the Atalay Method, it is detected that 7st class lands (%30,2) are the most, 5th class lands are the least. Also, 5th class lands (%0,05) are detected which isn't available in the TOPRAKSU's research. And the differences are observed which covers more than half of the research area in the land capability classification. The biggest change is the increase in living in class VII land by 22,8%. In this research, the differences between the old and new the land usage capability classification, the parameter which is produced by TOPRAKSU according to the available classification are insufficient and it is not available for the conditions in our country exactly. So, for the future plans of the land use, it will be a more clever preference to use the data which is produced by using the Atalay Method instead of the available methods.