Sürdürülebilir çevre bağlamında etno-ekolojik farkındalığın önemi: Tahtakuşlar Köyü örneği
The importance of ethno-ecological awareness in the context of sustainable environment: A case study of Tahtakuslar Village
- Tez No: 998769
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM HAYIR KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Antropoloji, Coğrafya, Education and Training, Anthropology, Geography
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik antropoloji, Eğitim coğrafyası, Kültürel coğrafya, Sosyal antropoloji, Turizm coğrafyası, Çevresel sürdürülebilirlik, Ecological anthropology, Educational geography, Cultural geography, Social anthropology, Tourism geography, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde, kapitalist sistemin getirisi olarak tüketim toplumlarının artması; sürdürülebilirlik ve ekoloji konularında olumsuzluklara yol açmakta ve her gün başta iklim krizi olmak üzere daha fazla sorunla karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır. Bununla birlikte, nedenleri farklılık göstermekle birlikte kırdan kente ya da kentten kıra gerçekleşen düzensiz göç hareketleri, doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli ekolojik sorunlara yol açmaktadır. Doğa ve çevre ile etkileşimin azalması, dijital bağımlılığın yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle çocuklar başta olmak üzere bireylerin çevresel farkındalıklarının zayıflamasına ve kuşaklar arası iletişimin azalmasına neden olmaktadır. Doğal ve yapay kaynakların bilinçsiz ve denetimsiz biçimde kullanımı, bu sürecin önemli sonuçları arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir çevre bağlamında kültürel ekolojik bilincin önemini ortaya koymak ve bu konuda farkındalık oluşturmaktır. Ayrıca, ekolojik bilincin gelişiminde formal ve informal eğitimin rolüne dikkat çekilmektedir. Araştırma, Balıkesir ili Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar Köyü yerleşikleri ile yürütülmüş ve etnografik yöntem kullanılmıştır. Yirmi iki sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu, on sekiz gönüllü katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen ses kayıtları ve görsel veriler etik ilkeler doğrultusunda analiz edilmiştir. Bulgular, yerel halkın sürdürülebilir çevre ve ekolojik farkındalık düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu, ancak her yeni kuşağın bir önceki kuşağa kıyasla daha düşük düzeyde çevresel bilinçle yetiştiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, karar alıcı mekanizmaların yerel ve ulusal düzeyde stratejiler geliştirmesi ve özellikle genç kuşaklara yönelik formal ve informal eğitim uygulamalarını güçlendirmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the increase in consumer societies as a consequence of the capitalist system leads to negative outcomes in terms of sustainability and ecology, causing societies to confront an increasing number of problems on a daily basis, most notably the climate crisis. At the same time, although driven by different factors, irregular migration movements from rural to urban areas or from urban to rural areas directly or indirectly give rise to various ecological problems. The decreasing interaction with nature and the environment, together with the widespread growth of digital dependency, weakens individuals' environmental awareness—particularly among children—and leads to a decline in intergenerational communication. The unconscious and uncontrolled use of natural and artificial resources constitutes one of the significant outcomes of this process. The aim of this study is to reveal the importance of cultural ecological awareness within the context of a sustainable environment and to raise awareness on this issue. In addition, the study draws attention to the role of formal and informal education in the development of ecological awareness. The research was conducted with residents of Tahtakuşlar Village, located in the Edremit district of Balıkesir Province, and employed an ethnographic method. A semi-structured interview form consisting of twenty-two questions was administered to eighteen voluntary participants. The collected audio recordings and visual data were analyzed in accordance with ethical principles. The findings indicate that the local community generally demonstrates a high level of awareness regarding a sustainable environment and ecology; however, each new generation is raised with a lower level of environmental awareness compared to the previous one. Accordingly, it is concluded that decision-making mechanisms should develop strategies at both local and national levels and strengthen formal and informal educational practices, particularly those targeting younger generations.