Serrâc et- Tûsi'nin hadis anlayışı ve 'el-Luma' adlı eserindeki hadislerin tahlili
The hadith of Serrâc et-Tûsi and the analysis of hadiths in 'al- Luma'
- Tez No: 532852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM TOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tasavvuf, Metodoloji, Tahric, Tenkid ve Değerlendirme, Hadith, Sufism, Methodology, Tahric, Tenkid and Evaluations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Temel İslâm Bilimleri, ilmi ölçütlerini Kur'ân ve Sünnet delillerine göre belirlemek zorundadır. Müellifimiz, yaşadığı dönemdeki sûfi görünümlü kişilerin tasavvufa verdikleri zararları bertaraf etmek ve gerçek sûfilerin özelliğini belirtmek amacıyla -şer'i esaslara göre- el- Luma'yı kaleme almıştır. Serrâc, yaşadığı dönemde ilim ve kültür merkezleri olan yerlere ilmi seyahatlerde bulunduğu için hayatı boyunca ilmi faaliyetlerin merkezinde yer almıştır. Tezimizde, el- Luma'da geçen bazı hadisleri tahric-tenkid ve tahlil metodlarına göre değerlendirip, müellifin hadis anlayışını ortaya koymaya çalıştık. Netice itibariyle; Serrâc, selefin yolunu izleyen bir âlim olup, eserinde kullandığı hadislerin çoğunluğu sıhhat yönünden güvenilirdir. Muhaddislere ve hadis ilmine bakışı ise müspet yöndedir. Tezimizin amacı, bir sûfi olan Serrâc et- Tûsi'nin hadis anlayışının muhaddislerle uygun olup- olmadığını ve el-Luma'da geçen hadislerin, sıhhat derecelerini tespit ederek, müellifin ve eserin güvenirliğini ortaya koymaktır. Böylece tasavvufi alanda hadislerin doğru anlaşılmasına ve yaşanmasına katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Basic Islamic Sciences must determine the criteria of scientific according to the Quran and the evidence of the Sunnah. The author has written al- Luma in accordance with the principles order to eliminate the damages of the euil people who are in the period of his life and to express the characteristics of the true essence. During his life, Serrâc took place in the center of the scientific activities for his lifetime as he traveled to places that had knowledge and cultural centers. İn our thesis, we tried to expose some of the hadith in al- Luma according to the destruction- tenkid and the evacuation in order to reveal the understandings of authors. As a result; Serrâc is a scholars following the path of the predecessor and the majority of the hadiths used in his work are reliable in terms of health. His view to the muhaddisses and the hadith is in a positive way. The purpose of our thesis is to reveal the creliability of the author and the work, and to reveal the compliance of the hadith sense that Serrâc et- Tûsi (a sûfi) has with muhaddisses through determining the reliability degrees of hadiths in al- Luma. Thus, we aim to contribute to the correct understanding and occurrence of the hadiths in the sufi field.