The Free Speech Leauge: A study on the intellectual fight for the freedom of speech during the progressive era
İfade Özgürlüğü Cemiyeti: İlerlemeci dönemde ifade özgürlüğünün fikirsel mücadelesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 532876
  2. Yazar: GİZEM ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OWEN ROBERT MILLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, Theodore Schroeder, Anarşizm, Anayasaya Uygunluk, Comstockery, Sansür, Freedom of Speech, Theodore Schroeder, Anarchism, Constitutionality, Comstockery, Censorship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İlerlemeci Dönemin 1. Dünya Savaşı öncesindeki süreç, hükümetin ifade özgürlüğüne yaptığı farklı müdahalelerle doludur. Gerek sansür yasaları gerekse polis kuvvetlerinin bastığı halka açık konuşmaların engellenmesi ve suç kabul edilmesi, -o dönemin anarşistlerini hedef alıyor görünse de aslında sıradan insanların kişisel yaşamlarına kadar inmişti. Kişisel mektuplar ve farklı yazılı eserler bu sansürün hedefleri altındaydı. Yasalar ve hakimler Birinci Anayasa Değişikliği maddelerine ilişkin ABD Anayasası ile tam uygunluk göstermeyen hükümlerde bulunuyorlardı. Dönemin entelektüelleri sivil özgürlüklere yönelik bu ihlallere karşı seslerini yükseltmeye başladılar. Uzmanlık alanlarındaki bilgilerini karar vericilerin yanlışlarıyla mücadele etmek ve bunları gün yüzüne çıkarmak için kullandılar. İfade Özgürlüğü Cemiyeti, on dokuzuncu yüzyıla girerken ifade özgürlüğüne karşı yapılan bu tür baskıların ortasında sahneye gelir. Bu çalışma Cemiyet üyelerinin tartıştığı ve ülkedeki okurları için de yayın yaptığı fikirleri sunup tartışmayı amaçlar. Cemiyet üyelerinin tartıştığı bu fikirler 1. Dünya Savaşı öncesinde ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği gibi kuruluşlardan evvel sivil özgürlüklere yönelik yaklaşımlara ışık tutacak ve bu dönem sonrası meydana gelen sivil özgürlük hareketlerini anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The period of Progressive Era that predates the World War I was vivid with government involvement in freedom of speech in different forms. The censorship laws as well as the prevention and criminalization of public speeches that were raided by the police force, while officials claimed to target the anarchists of the time, extended into the personal lives of the ordinary people. Personal mails and different forms of literature were the targets of censorship. The law and the judges made decisions that did not fully comply with the U.S. Constitution in regard to the First Amendment. The intellectuals of the time began to raise their voices against these violations of the civil liberties. They used their knowledge in their profession to tackle with and reveal the wrongdoings of the decision makers. The Free Speech League comes to the forefront amidst these forms of suppressions against the freedom of speech fin de siècle. This work aims to present and discuss the ideas discussed and published for the readers of the country by the members of this League. These ideas shed light on the earlier approaches on the civil liberties before the World War I and prior to the organizations like American Civil Liberties Union, and help us understand the roots of the later civil liberties movements.