İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarının incelenmesi
Research of 4th grade primary school students' watching television habits
  1. Tez No: 532901
  2. Yazar: FEYZA ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER KAŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Medya Okuryazarlığı, Televizyon, Televizyon İzleme Alışkanlığı, Media, Media Literacy, Television, Watching Television Habit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma, ilkokul 4. Sınıf öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Erzincan iline bağlı merkez ilkokullarda yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş durum çalışması deseninden faydalanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“İlkokul Öğrencilerinin Televizyon Kullanım Alışkanlıklarının Belirlenmesi”olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamına aktarılarak hazır hale getirilen verilerin analizinde Nvivo programı kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları doğrultusunda öğrencilerin izledikleri programlar türlerine göre farklılık gösterse de televizyon izleme nedenlerinin genel olarak benzer olduğu ve yoğunlukla öğretici olması, can sıkıntısını gidermesi, boş vakitleri doldurması gibi nedenlerle izledikleri görülmüştür. Araştırma sonucunda öğrencilerin yoğun olarak dizi film izlediklerini, izleme nedeni olarak ise en çok aile etkisini gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin birçoğunun dizi filmleri ve çizgi filmleri gerçekçi bulduğu, programlardaki karakterlerden ve sahnelerinden etkilendikleri öğrencilerin farklı şekillerdeki ifadelerinde görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin birçoğunun televizyon izlemenin faydası, zararı ve önemi konusunda bilinçli oldukları fakat yaşamlarında uygulamadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is made for determination of 4th grade primary school student's watching TV habits. This study was made in academic year of 2016-2017 among the central primary schools which are located in Erzincan. This research was made with qualitative research method and benefited from case study design. As data collecting device, semi-structured interview form“Determnation of Primary School Students' television Usage Habit”which is improved by resarcher was used. Datas were transfered to the computer and Nvivo program was used when analysing getting ready datas. According to the findings of the research, although the programs they follow differed according to their types, the reasons for watching television were similar in general and they were observed to be mostly instructive, to eliminate the boredom and to fill in leisure time. As a result of research, it is interfered that students are watching intensively television series and its reason is generally their families' effect. Many of students think that television series and cartoons are realistic and it is seen from their different expressions that they are affected by scenes and characters within the programs. Moreover, it is also determined that most of the students are conscious about benefits, harms and importance of watching television however they do not perform it in their daily lives.