Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde görev odaklı yöntem ışığında yazma becerisinin geliştirilmesi
Developing writing skills in teaching Turkish as a foreign language in the light of task based method
  1. Tez No: 532902
  2. Yazar: ÖZGÜ BAKLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALAT FATİH ULUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: görev odaklı yöntem, yazma becerisi, yabancı dil öğretim yöntemleri, yabancı dil olarak Türkçe, yazma etkinlikleri, task based method, writing skill, foreign language teaching methods, Turkish as a foreign language, writing activities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Uluslararası iletişimin önem kazanmasıyla yabancı dil öğrenmeye olan ihtiyaç artış göstermiştir. Bu artış ile yabancı dil öğretiminde kullanılan yöntemlerin önem kazandığı görülmektedir. Öğrenen kitlesi, öğrenme amaçları gibi unsurlar göz önünde bulundurularak yabancı dil öğretiminde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Görev odaklı yöntem de yabancı dil öğretiminde dil becerilerinin geliştirilmesinde ve dil öğelerinin öğretilmesinde kullanılması önerilen yöntemlerden biridir. Ortak Avrupa Dil Çerçevesinde önerilmiş olması, bu yöntemi önemli kılan öğelerden biri olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde görev odaklı yöntem kullanılarak yazma becerisinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Çalışmada, öncelikle görev odaklı yöntem ve yazma becerisi ile ilgili temel bilgiler üzerinde durulmuş, ardından Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesinde kullanılan ders materyalleri görev odaklı yöntem temel alınarak incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, ders materyallerinde görev odaklı yazma etkinliklerine yer verilmediği sonucuna ulaşılmış ve son olarak alandaki görev odaklı materyal eksiğini gidermeye katkı sağlamak amacıyla A1 ve A2 seviyelerinde yazma etkinlikleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the growing importance of international communication, the need to learn foreign languages has increased. It can be seen that as a result of this increase, the importance that is given to language teaching methods has also increased. Various language teaching methods have been used with the consideration of factors such as learner population and learning aims. Task based method is also one of the methods that is suggested in language teaching with the aim of improving language skills and teaching language components. Being suggested in Common European Framework is a factor that makes this method important. The main aim of this study is to contribute developing writing skills in teaching Turkish as a foreign language by means of task based method. In the study, firstly the basic information about task based method and writing skill is discussed. After that, the course materials that are used to teach Turkish as a foreign language were examined on the basis of task-based method. As a result of this examination it is found that task based writing activities are not included in the materials. Finally, task based writing activities at A1 and A2 levels are proposed to contribute to filling the gap of task based material in the field.