Sagittal split ramus osteotomilerinde kullanılan fiksasyon tekniklerinin biyomekanik özelliklerinin koyun mandibulası üzerinde deneysel olarak karşılaştırılması
Experimental comparison of biomechanical properties of fixation techniques used in sagittal split ramus osteotomies on sheep mandibula
- Tez No: 532924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ALTUĞ AYDİL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sagittal split ramus osteotomy, Dal-Pont, Epker, Locking miniplate, Biomechanical, Sheep mandible
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışmamızda sagittal split ramus osteotomisinde sıklıkla kullanılan Obwegeser- Dal Pont ve Epker modifikasyonları yani iki farklı lingual osteotomi uygulanan koyun mandibulalarında kilitli mini plak ve standart mini plak kullanımının biyomekanik dayanıklıklarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. 20 adet taze koyun mandibulası yumuşak dokuları temizlenip orta hattan ikiye ayrılarak 40 adet hemimandibula elde edilmiştir. Çeneler randomize olarak 2 ana gruba ayrılıp; Obwegeser- Dal Pont veya Epker modifikasyonları ile sagittal split ramus osteotomileri yapıldıktan sonra kemik segmentleri arasında 5 mm ilerletmeyi taklit eden bir boşluk oluşturulmuştur. Bu ana gruplarda kendi içerisinde 2 alt gruba ayrılmıştır ve her gruptaki denek sayısı 10 adettir( n=10). Segmentlerin fiksasyonu için, 4 delikli standart mini plak ile 4 adet mono kortikal vidalar ve 4 delikli kilitli mini plak ile 4 adet kilitli mono kortikal vidalar kullanılmıştır. 2 nokta biyomekanik deney modeli için özel olarak tasarlanmış platforma hemimandubulalar sabitlendikten sonra servohidrolik test cihazına yerleştirilerek (Universal Autograph AGS®, Shimadzu Scientific Instruments, Kyoto, Japonya), düzleştirilmiş molar dişler üzerinden kuvvet testi uygulanmıştır. 10 N'dan 100 N'a kadar olan kuvvetlerdeki yer değiştirme miktarlarının ortalama ve standart sapma değerleri kaydedilmiştir. Gruplar arasındaki ortalamalar, %95 güvenirlik aralığında, tek yönlü varyans analizi (one-way ANOVA) ve post hoc Tukey testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analiz sonucuna göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Kilitli mini plak sistemi kullanılan grupların, özellikle Epker modifikasyonunda kilitli mini plak fiksasyonu yapılan grubun, oklüzal kuvvetlere karşı diğer gruplardan daha iyi performans gösterdiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler; Sagittal split ramus osteotomisi, Dal-Pont, Epker, Kilitli mini plak, Koyun çenesi, Biyomekanik
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the biomechanical stability of locked mini plate and standard mini plate in sheep mandibula which undergone Obwegeser- Dal pont and Epker modification of sagittal split ramus osteotomy. The soft tissue of 20 fresh sheep mandibles was cleaned and divided into midline and 40 hemimandibula were obtained. The jaws were randomly divided into two main groups; After sagittal split ramus osteotomies were performed with Obwegeser-Dal Pont or Epker modifications, a space was created that mimics the advancement of 5 mm between the bone segments. These main groups were divided into two sub-groups within each group and the number of subjects in each group was 10 (n = 10). For fixation of the segments, 4 holes standard miniplate with 4 monocortical screws and 4 holes locking miniplate with 4 monocortical screws are used. After the hemimandibles were fixed to the platform designed specifically for the 2-point biomechanical experiment model, the force was applied to the servohydraulic tester (Universal Autograph AGS®, Shimadzu Scientific Instruments, Kyoto, Japan) by force test on flattened molar teeth. The mean and standard deviation values of the displacement amounts from 10 N to 100 N are recorded. The averages between the groups were compared using a one-way ANOVA and post hoc Tukey test at 95% confidence interval. According to the results of the statistical analysis, no significant difference was found between the groups. It has been observed that the groups using the locked mini plate system, especially the Epker modification, performed better than other groups against the occlusal forces.