Jean Baudrillard bağlamında modern zamanlarda varlık ve özgürlük
Existence and freedom i̇n modern times with approach of Jean Baudrillard
- Tez No: 532967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE ÇELİKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Jean Baudrillard, similasyon, varlık ve özgürlük, Jean Baudrillard, Simulation, Being and Freedom
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dursun, Abdurazzak,“Jean Baudrillard Bağlamında Modern Zamanlarda Varlık ve Özgürlük”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2018. Modern kültür ile birlikte insanların yaşayış biçimleri değişikliğe uğramıştır. Modernite kavramı felsefenin temel kavramları içinde yer alan varlık ve özgürlük algısını da etkilemiştir. Varlık hakkında ileri sürülen görüşlerden bağımsız olarak Jean Baudrillard sosyal bilimlerin incelemediği alanlara yoğunlaşmıştır. Jean Baudrillard varlığın süreklilik esasına göre işleyişini savunmuştur. Buna göre varlık sürekli olarak kendini tekrar eden zamanlama ile hareket etmektedir. Jean Baudrillard özgürlüğün olmadığını savunmaktadır. Bu görüşünü desteklerken simülasyon ve hiper-gerçekliğin algıda yarattığı gerçek dışı duruştan yararlanmıştır. Jean Baudrillard özgürlüğün yönlendirme ve algısal etkilemelerle kaybolduğunu savunmaktadır. Jean Baudrillard sanayi devriminden sonra özgünlük ve özgürlüğün aldatmaca ile kaybolduğu görüşünü savunmaktadır. Bu çerçevede çalışmamızda Jean Baudrillard açısından varlık ve özgürlük kavramları incelenmiştir. Çalışmamız literatür tarama modeli ile gerçekleştirilmişitir.
Özet (Çeviri)
Dursun, Abdurazzak,“ExistenceandFreedom in Modern Times WithApproach of Jean Baudrillard”, Master'sThesis, Kırıkkale, 2018. Along with modern culture, the way people live has changed. The concept of modernity has also affected the perception of being and freedom in the basic concepts of philosophy. Regardless of the views put forward about existence, Jean Baudrillard has concentrated on areas that social sciences have not studied. Jean Baudrillard defended the operation of existence on the basis of continuity. According to this, the entity is constantly moving with the repetitive timing. Jean Baudrillard argues that there is no freedom. While supporting this view, it has benefited from the unrealistic perception of simulation and hyper-reality. Jean Baudrillard argues that freedom is lost by directing and perceptual influences. Jean Baudrillard argues that after the industrial revolution, originality and freedom were lost with deception. In this framework we have examined the concepts of being and freedom in terms of Jean Baudrillard. Our study was carried out with the literature scanning model.