Bağlanma stillerinin benlik saygısı ve umutsuzluk düzeyi ile ilişkisi
The relationship between attachment styles hopelessness and self esteem
- Tez No: 532979
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BENGİ SEMERCİ SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: umutsuzluk, benlik saygısı, bağlanma stilleri, attachment styles, sefl-esteem, hopelessness, safe attachment, obsessive attachment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada erken çocukluk döneminde çocuk ve çocuğa bakım veren arasında gelişen bağlanma modelinin (Güvenli, Saplantılı, Kayıtsız, Korkulu), yetişkinlik dönemindeki benlik saygısı ve umutsuzluk üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsünde eğitim-öğretime devam eden 378 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler t testi, regresyon analizi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda yaş değişkeni ile Beck Umutsuzluk Ölçeği puanları ve İlişki Ölçekleri Anketinin alt boyutları arasında istatistiksel yönden anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile İlişki Ölçekleri Anketinin alt ölçeklerinden Güvenli Bağlanma, Kayıtsız Bağlanma, Saplantılı Bağlanmave Korkulu Bağlanma ile pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Beck Umutsuzluk ölçeği puanları ileİlişki Ölçekleri Anketinin alt ölçeklerinden güvenli bağlanma, kayıtsız bağlanma, saplantılı bağlanma ve korkulu bağlanma ile pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the linking pattern(Safe, Obsessive, Unregistered, Scared), that develops between child and child caregivers in early childhood, self-esteem during adulthood and its impact on hopelessness. The sample of the research consists of 378 undergraduate students attending Mersin University Çiftlikköy Campus. Data from the study were collected using the Personal Information Form, the Beck Hopelessness Scale, the Relationship Scale Questionnaire, and the Rosenberg Self-Esteem Scale. Analysis of the data were used pearson correlation analysis, independent samples t test, regression analysis, one way analysis of variance (ANOVA). As a result of the study, there were no statistically significant correlations between Age Variables and Beck Hopelessness Scale scores and subscales of the Relationship Scale Questionnaire. A positive and statistically significant relationship was found between the subscales of the Rosenberg Self-Esteem Scale and the Relationship Scales Questionnaire with safe attachment, indifferent attachment, obsessive attachment and fearful attachment. A positive and statistically significant relationship was found between the Beck Hopelessness Scale scores and the subscales of the Relationship Scales Questionnaire with a positive correlation with secure attachment, indifferent attachment, obsessive attachment, and fearful attachment.