Sinyaller ve stratejik hamle: İsrail-Mısır ilişkileri, 1967-1981
Signals and strategic move: Israel-Egypt relationships, 1967-1981
  1. Tez No: 532980
  2. Yazar: ZÜLEYHA BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET GÜLDEN AYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sinyal, Gürültü, Oyun Teorisi, Sinyal Gönderme Oyunu, Fraktal Davranış, Öngörü, Stratejik Hata, Bulanık Mantık, İnanış, Örüntü, Belirsizlik, Karar Alma Süreci, Altı Gün Savaşı, Yom Kippur Savaşı, Maskirovka, Signal, Noise, Game Theory, Signalling Game, Fractal Behaviour, Prediction, Strategic Fault, Fuzzy Logic, Belief, Pattern, Uncertainity, Decision Making Process, Six Days War, Yom Kippur War, Maskirovka
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bir savaş meydana gelmeden evvel sinyalleri ortaya çıkar. Savaş sinyallerinin doğru okunması, savaşın oluşumunu önleyici hamlelerin atılmasını sağlayabileceği gibi arzu edilen amacına ulaşması doğrultusunda da denetim altında tutulmasını sağlar. Karar alıcı liderler, sahip oldukları amaç ve araçlarla en uygun stratejik hamleyi yapmak zorundadırlar. Belirsizlik altında karar alma sürecinde, karar alıcı konumundaki bir lider için ülkesinin dış politika planlamasını yaparken stratejik hamlelerin yanı sıra olası hataların/sapmaların öngörülebilmesi de oldukça kritik öneme sahip bir ayrıntıdır. Bu çalışmada, yöntem olarak Aktif Öğrenme Yöntemlerinden biri olan“Simülasyon”metodu uygulanmaktadır. Bu metoda göre, uluslararası çatışma/kriz durumunda, belirsizlik altında karar alınırken sahip olunan teorik bilgiler pratikte, uygun simülasyonlar aracılığıyla değerlendirildiğinde gerçeğe yakın bir öngörünün yapılabilmesi mümkündür. Böylece, karar alıcılar için baskı altında ve sınırlı sürede eldeki bilgi ve sinyallerle stratejik hatadan olabildiğince uzak isabetli karar alma yeteneğinin geliştirilebilmesi de söz konusudur. Tüm bu faktörlerin aynı formülde hesaplanıp olası gelecek senaryolarının sinyaller aracılığıyla değerlendirilmesi, Oyun Teorisi Modellerinden biri olan Sinyal Gönderme Oyunu simülasyonuyla gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada, bir yandan sinyallerin anlamlandırılmasında yaşanılabilecek güçlüklerden bahsedilirken öte yandan karar alıcı konumundaki bir lider için akıl alıştırması olarak kabul edilebilecek örnek simülasyon çalışmasına yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The signals become apparent before war occurs. The correct reading of war signals can be applied for aggressive military strategy, but can also be used to avoid the conflict. The decision-making leaders must make the optimal strategic move using the resources at their disposal. Under uncertainity in the decision making process, any detail which can help to predict strategic moves or minimize strategic faults is critically important as a political leader decides his/her country's foreign policy. In this study, one of Active Learning Methods“Role Playing Simulation Method”is applied. According to this method, in any international conflict/crisis while a decision is taken under uncertainity, fact based predictions can be made as long as theoritical knowledge in practise is applied to appropriate simulations. Thus, for decision makers under pressure and with limited time, the correct reading of signals and use of knowledge can be a valuable asset. Using the data properly, the correct decision can be made and the chances of strategic failure are greatly diminished. Using Game Theory - specifically Signalling Game Simulation - we can assemble these factors into a coherent formula which allows us to analyze possible future scenarios. This study shows that although there can be difficulties and complications reading the signals, it is a useful reason exercise which helps to predict and analyse future possible scenarios.