Evcil hayvanı olan ve olmayan majör depresif bozukluk hastalarında depresyon şiddeti, yalnızlık düzeyleri, bağlanma stillerinin ve benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of depression, loneliness,attachment styles and self-esteem in major depressive disorder patients with and without pets
  1. Tez No: 759730
  2. Yazar: MERVE GÜRKÖK KOPACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET EBRİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma, benlik saygısı, depresyon, evcil hayvan, yalnızlık, attachment, pet, depression, loneliness, self-esteem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: İnsanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki; ilk çağ mağara resimleri, eski Mısırlılar ve antik Yunan gibi bilgi sahibi olabildiğimiz en eski dönemlerden itibaren bulunmaktadır. Hayvanların, insan ruh sağlığına etkileri üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Evcil hayvanı olan bireylerde, evcil hayvanı olmayanlara göre; yalnızlık düzeyinin daha düşük olduğu, benlik saygısının daha yüksek olduğunu ve bağlanma stillerinde farklılıklar gösterdiğini belirten çalışmalar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, evcil hayvan desteğinin depresyon için tedavi edici etkilerinin olduğunu ileri sürmektedir. Literatür taramaları sonucunda MDB tanılı hasta grubunda benzer çalışmaların eksikliği görülmüş olup; depresyon, yalnızlık ve benlik saygısı düzeylerinde ve bağlanma stillerinde evcil hayvan sahibi olmanın etkisinin bu hasta grubunda bakılması amaçlanmıştır. Majör Depresif Bozukluk sağaltımında etkinlik gösteren yöntemlere olan arayış, birey ve toplum ruh sağlığı açısından önemlidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza S.B.Ü İstanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniğine başvuran, 18-65 yaş arası, Majör Depresif Bozukluk tanılı olan; 80 evcil hayvan sahibi çalışma grubu ve 80 evcil hayvan sahibi olmayan kontrol grubu dahil edilmiştir. Çalışma grubuna; Yarı Yapılandırılmış Sosyodemografik Bilgi Formu, SCİD-5/Klinisyen versiyonu, Hamilton Depresyon Ölçeği, Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği-III, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Kontrol grubuna; Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği dışında diğer ölçeklerin tümü uygulanmıştır. Uygulamalar öncesinde katılımcılar çalışma hakkında bilgilendirilmiş, sözlü ve yazılı onamları alınmıştır. Bulgular: Çalışmamız sonucunda evcil hayvanı olan MDB hastaları, evcil hayvanı olmayan MDB hastaları ile karşılaştırıldığında, depresyon düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Evcil hayvan sahibi MDB tanılı bireylerin, evcil hayvan sahibi olmayan MDB tanılı bireylere kıyasla benlik saygıları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda; evcil hayvan sahibi MDB hastalarının, evcil hayvan sahibi olmayan MDB hastalarına kıyasla UCLA yalnızlık ölçeği toplam puanı anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Bununla birlikte, Hamilton Depresyon Ölçeği toplam puanı ile UCLA Yalnızlık Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Benlik saygısı ve yalnızlık ilişkisine baktığımızda, çalışmamızda benlik saygısı ile yalnızlık düzeylerinin negatif yönlü bir ilişki içerisinde olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Benzer şekilde çalışmamızda; benlik saygısı ile depresyon şiddeti arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Hastaların depresyon düzeyleri ile güvenli bağlanma arasında anlamlı negatif ilişki bulunmuştur. Kaygılı/kararsız bağlanma ile depresyon düzeyleri anlamlı pozitif ilişkili bulunmuştur. Bağlanma stilleri açısından, evcil hayvan varlığı ile“Güvenli Bağlanma”anlamlı pozitif ilişki içerisinde iken;“Kaçıngan Bağlanma”ve“Kaygılı/Kararsız Bağlanma”puanları anlamlı şekilde negatif ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız sonucunda literatür ile uyumlu şekilde; evcil hayvanı olan MDB hastaları, evcil hayvanı olmayan MDB hastaları ile karşılaştırıldığında, depresyon şiddeti ve yalnızlık düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük; benlik saygısı düzeyleri anlamlı şekilde daha yüksek olarak bulunmuştur. Depresyon düzeyi ile“Güvenli Bağlanma”arasında negatif ilişki ve“Kaygılı/kararsız Bağlanma”ile pozitif yönlü ilişki görülmüştür. Bu ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İnsan hayvan etkileşimi ile ilgilenen tedavi yöntemlerinin ülkemizde kullanımı henüz yaygınlaşmamış olsa da dünya genelinde hayvanların, özellikle de evcil hayvanların, bir tedavi yöntemi olarak uygulanması yaygındır. Çalışmamızın, sonraki çalışmalara yol gösterici olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: To our knowledge, the relationship between animals and mankind has existed and was portrayed beginning with the first age cave illustrations, following ancient Egyptians and ancient Greek. Many studies have been conducted on effects of animals for human mental health. There are studies stating that among individuals who own pets, compared to the ones without pets; the level of loneliness decreases, self-esteem increases, and changes in attachment styles are observed. Studies have suggested that pet support has therapeutic effects in depression. The information obtained from the literature review suggests that similar research lacks when it comes to the patient group who has been diagnosed with Major Depressive Disorder. Among a patient group with MDD; it was aimed to examine the effect of owning a pet on depression, loneliness and self-esteem levels and changes in attachment styles. It is essential to search for effective methods in the treatment of Major Depression Disorder in terms of individual and community mental health. Materials and Methods: In our study, patient with Major Depressive Disorder has participate to the research, who apply Istanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Training and Research Hospital Psychiatric Polyclinic, aged 18-65, 160 patients including 80 pet owner research group and 80 without pet control group. To the study group; Semi-structured sociodemographic information form, SCİD-5 / Clinician version, Hamilton Depression Rating Scale, Lexington Attachment to Pets Scale, UCLA- Loneliness Scale, Three-Dimensional Attachment styles scale and Rosenberg Self- esteem scale have been applied. The control group has been applied all of the other scales except Lexington Attachment to Pets Scale. Prior to applications; participants were informed about the study, verbal and written consens were received. Results: As a result of our study, people with Major Depressive Disorder (MDD) who had a pet were found to be statistically significant negative in terms of depression severity levels compared to people with major depressive disorder who had no pet. MDD diagnosed patients with pet have been significantly higher self- esteem than MDB diagnosed individuals without pet. In a way in accord with the literature, in our study, the total score of loneliness scale was significantly lower in the patients with pet. However, a positive-way statistically significant relationship was found between the total score of the Hamilton depression scale with the total score of the UCLA lonelyness scale. When we look at the relationship of self-esteem and loneliness, it was statistically significant in our study and the level of lonelyness with self-esteem is in a negative relationship. The significant negative relationship between self-esteem and depression level was found. There was significant negative relationship with depression and secure attachment; positive relationship with anxious / unstable attachment. Also, there was significant positive relationship to“secure attachment”in the presence of pets in terms of attachment styles and the“avoidant attachment ”and“anxious / unstable attachment ”scores were found to be lower. Conclusion: As a result of our study, MDB patients with pet compared with MDB patients without pet; It has been found to be statistically significant negative associated with depression severity and loneliness levels; significantly positive associated in terms of self-esteem levels. There was significant negative relationship in secure attachment and depression. Anxious / unstable attachment scores were found to be pozitive relationship with depression levels. Although the use of treatment methods focused in human animal interactions is not yet widespread in our country; throughout the world animals are common, especially pets, as a involved treatment method. We believe that our study will be guided to the next work.