Background correction by wavelength modulation using a microcomputer in atomic emission spectrometry
- Tez No: 4036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Background Correction, Wavelength Modulation, ETA - AES 1.1
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET BÎLGÎ SAYAR DENETİMİNDE DALGA BOYU MODÜL ASYON TEKNİ?İ ÎLE TABAN DÜZELTMELİ ATOMİK EMİSYON SPEKTROMETRESİ DELZENDEH, Mehrdad Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi s Doç. Dr- Ali Gökmen Bu çal asmada dalga boyu modülasyon tekniği ile bilgisayar denetiminde taban düzeltilmesi yapilan bir grafit fırınlı atomik emisyon spektrometresinin tasarımı ve optimizasyon yapılmıştır. ölçüm hassasiyetini artırmak için pulslu 3 - adım kare dalga modülasyon dalga sekli kullanılmıştır. Ayrıca ölçülen sinyalden de bileşeni ayırıp yok etmek için birinci türev alan bir devre kullanılmıştır. ölçüm hassasiyeti bu yeniliklerle 1.2 ve 10 defa daha iyileşmiştir. IIIDalga boyu modülasyon aralığı, dalga şekli, grafit fırın sıcaklık programları ölçüm hassasiyetini artıracak biçimde optimise edilmiştir. Spektral ve band girişimleri birinci türev alan devre ile gidermenin yolları araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler s Taban Düzeltimi, Dalga Boyu Modulasyonu, ETA - AES v ı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BACKGROUND CORRECTION BY WAVELENGTH MODULATION USING A MICROCOMPUTER IN ATOMIC EMISSION SPECTROMETRY DELZENDEH, Mehrdad Ph.D. in Chemistry Supervisors Assoc. Prof.Dr. Ali GÖKMEN The purpose of this study was to construct and optimise a home made computer controlled atomic emission spectrometer with the low resolution monochromator, using graphite furnace as atomic emission signal source and wavelength modulation technique for background correction. To increase signal to noise ratio and sensitivity 5 a novel waveform which is called pulsed 3-step square wave and first derivative preamplifier were used for the first time. Signal to noise ratio and sensitivity are increased by a factor of 1.2 and 10 respectively.To optimize the ETA-AES system, several factors such as, type of modulation waveforms, modulation interval, graphite furnace temperature program and factors affect on sensitivity of emission signal were investigated. Furthermore, possible spectral and band interferences in ETA -AES were investigated.