Kayseri koşullarında sulanabilir 20-50 hektarlık tarım işletmeleri için en uygun mekanizasyon modellerinin tespiti
The determination of the optimum mechanization models for 20-50 hectar agricultural enterprises in Kayseri province
- Tez No: 533017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Mekanizasyon Modeli, Makine Seti, Doğrusal Programlama, Sabit Giderler, Değişen Giderler, Yükleme Oranı, Ürün Deseni, Simpleks Yöntem, Agricultural Mechanization Model, Machine Set, Linear Programming, Fixed Costs, Variable Costs, Load Ratio, Product Pattern, Simplex Meth
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tarım alanları daha fazla genişletilemediği için birim alandan elde edilecek ürün veriminin artırılması gerekmektedir. Bu amaçla tarım teknolojisi uygulamalarının yaygınlaştırılması ve optimum kullanım imkanları sağlanmalıdır. Tarımsal mekanizasyon, tarım teknolojisi uygulamaları içerisinde diğer uygulamaların etkinliğini artırmak, ekonomikliğini sağlamak ve çalışma koşullarını iyileştirmek açısından önemli bir unsurdur. Tarımsal mekanizasyon uygulamalarının çok çeşitlendiği günümüzde, makine seçimi ve planlaması önemini artırmaktadır. Tarımsal mekanizasyonun hedefine ulaşabilmesi ve verimlilik artışına katkıda bulunabilmesi için, güç makinelerinin kendisine en uygun iş makineleri ile donatılması gerekmektedir. Bu amaçla oluşturulan makine setleri, belirli güç ve teknik donanıma sahip tarım traktörleri ile kullanıldığında, iş ve enerji ekonomisi yönünden en büyük faydayı sağlayacak makinelerin kombinasyonundan oluşmalıdır. Bu çalışmada, Kayseri ilinde 20-50 ha arazi büyüklüğüne sahip sulu tarım işletmeleri için en uygun mekanizasyon modelinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle, çalışma alanında belirlenen işletmelerden, gözlem, ölçüm ve anket çalışmalarıyla elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; belirlenen işletme gruplarına bağlı olarak, üretimi gerçekleştirilen ürünlere ilişkin ürün desenleri, makina boyutları ve traktör güçlerine ilişkin optimum değerler hesaplanmıştır. Optimum ürün deseni; şekerpancarı, hububat, patates, mısır, ayçiçeği ve yonca+korunga ürünleri için sırasıyla; % 50, % 20, % 20, % 2.1, % 1.5 ve % 1.4 ve optimum traktör güçleri sırasıyla; 22.65 kW, 42.46 kW ve 48.94 kW olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the agricultural areas can not be further expanded, improving unit area efficiency should be increased and optimal working possibilities should be supplied. For this purpose, agricultural technology applications should be widespread. Within agricultural technology applications, agricultural mechanization is an important factor in increasing the efficiency of other applications, ensuring economic efficiency and improving working conditions. Today, as agricultural machinery applications are diversified, machine selection and planning are becoming increasingly important. In order to achieve the goal of agricultural mechanization and to contribute to the productivity increase, the power machines have to be equipped with the most suitable working machines. Machine sets created for this purpose should consist of a combination of machines that will provide the greatest benefit in terms of work and energy economy when used with power machines with certain sizes. For this purpose, in this study, the most suitable mechanization model was determined for the enterprises with 20-50 ha land size in Kayseri province. First of all, data obtained from observation, measurement and survey studies were evaluated from the enterprises determined in the study area. As a result; Depending on the identified business groups, the optimum values for the product patterns, machine sizess and tractor power were calculated. Optimum product pattern; sugar beet, cereals, potatoes, corn, sunflower and alfalfa + sainfoin products respectively; 50%, 20%, 20%, 2.1%, 1.5% and 1.4%, and optimum tractor powers respectively; 22.65 kW, 42.46 kW and 48.94 kW.