Kamu yayıncılığı ve yeni medya: TRT örneği
Public broadcasting and new media: The case of TRT
- Tez No: 773415
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ANKARALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yayıncılığı, Yeni Medya, Sosyal Medya, TRT, Dijitalleşme, Public Broadcasting, New Media, Social Media, TRT, Digitalization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Değişen ve gelişen internet teknolojileri hayatımızın çeşitli alanlarında olduğu gibi medya alanında da büyük değişime ve dönüşüme neden olmuştur. Özellikle Web 2.0 ve Web 3.0'dan sonra bu dönüşüm hızlanmıştır. Dergi, gazete, radyo, televizyon gibi mecralardan oluşan geleneksel medya, yeni medya karşısında her geçen gün önemini yitirmeye başlamış ve yeni medya birinci medya durumuna gelmeye başlamıştır. Bu noktada gerek Türkiye'de gerekse de dünyada bazı gazeteler matbu olarak yayınlarına son vermiş ve yayınlarına yalnızca dijital ortamda devam etmeye başlamıştır. Dijital platformların yanı sıra sosyal medya üzerinden paylaşılan içerikler anında milyonlarca kişiye ulaşmaktadır. Bu dönüşümün bir sonucu olarak Türkiye'de bazı yayıncı kuruluşlar Ankara'da bulunan bürolarını kapatmıştır. Ankara bürosunu açık tutanlar ise en az insan sayısı ile bürolarının varlığını devam ettirmektedir. Türkiye'nin kamu yayıncısı olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) yeni medyanın bir sonucu olan söz konusu değişim ve dönüşüme uyum sağlayan kurumlardan birisidir. TRT, yeni medyanın Türkiye'de henüz öneminin tam olarak anlaşılmadığı 2009-2010 yıllarında Facebook, Twitter, Youtube gibi mecralarda yer almaya başlamış ve bu platformların yetkilileri ile direkt iletişime geçilmiştir. Başlangıçta söz konusu sosyal medya mecralarında var olmaya başlayan TRT daha sonra gelişen teknolojiye paralel olarak kendi içerisinde dijital dönüşüme uyum sağlamıştır. Bugün TRT, TRT Haber, TRT World, TRT İzle, TRT Dinle, TRT Balkan, TRT Deutsch gibi ulusal ve uluslararası alanda yayın yapan birçok platforma sahiptir. Bunun yanında TRT Uluslararası Metaverse ve Yayıncılık Forumu'ndaki konuşmasında TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı;“TRT'nin Metaverse'te ön sıralardaki yerini alması ve bu mecrada en güçlü yayın kuruluşlarından biri olması amacıyla Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen Metaverse dizayn ve teknoloji şirketleri ile iş birliği gerçekleştirerek tasarım ve teknolojik altyapı çalışmalarına başladık.”sözleriyle TRT'nin Metaverse alanında çalışmalara başladığını dikkati çekmiştir. Görüldüğü üzere kamu hizmeti yayıncılığı yapan TRT, yeni medya alanındaki değişim ve dönüşüme uyum sağlama noktasında çeşitli adımlar atmaktadır. Bu araştırmada Türkiye'nin kamu yayıncısı olan TRT'nin yeni medya alanındaki faaliyetlerinin neler olduğu betimsel olarak ortaya konmaya çalışılmış ve bu alanda çalışan TRT personeli ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılarak mevcut durum analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında“Yeni medya veya yeni iletişim teknolojileri TRT için avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Yeni iletişim teknolojileri yayıncılık adına ne gibi imkânlar sunuyor? Yeni medya yayıncılığının Türkiye'deki son durumu nedir? TRT yeni medya mecralarını aktif olarak kullanıyor mu? Yeni yayıncılığının TRT için avantajları ve dezavantajları nelerdir?”gibi sorulara yanıt aranmıştır. Çalışmanın sonucunda yeni iletişim teknolojilerinin sağladığı imkânlar çerçevesinde insan ilişki ve etkileşimlerinde de değişimlerin söz konusu olacağı söylenmektedir. Buna bağlı olarak yeni iletişim teknolojileri, kamu yayıncılığının geleceği açısından ve aynı zamanda toplumsal açıdan bir değişmelere yol açmaktadır. Teknolojinin gelişmeye devam etmesi ile gelecekte daha çok imkânın olacağı ve farklı teknolojik boyutlara toplumun hızla alışacağını kabul etmek gerekmektedir. Kamu yayıncılarının yeni iletişim teknolojilerini doğru ve işlevsel kullanması gerekmektedir. Katılımcıların yorumları çerçevesinde TRT için yeniliklere ve dijitalleşmeye daha hızlı uyum sağlayabilecek yeni medyayı aktif olarak kullanan genç nesli istihdam etmenin gerekliliği konusunda öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Changing and developing internet technologies have undoubtedly caused great change and transformation in the field of media as well as in various areas of our lives This transformation accelerated especially by Web 2.0 and the Web. After 3.0. The traditional media, which consists of channels such as magazines, newspapers, radio, and television, has begun to lose its importance in the era of the new media, and the new media has begun to become the primary media. At this point, some newspapers both in Turkey and in the world have ceased their printed publications and continue their publications only in the digital environment. In addition to digital platforms, content shared on social media reaches millions of people instantly. Again, as a result of this transformation, some publishers in Turkey closed their offices in Ankara. Those who keep their Ankara office open maintain their offices with the least number of people. Turkey's public broadcaster, the Turkish Radio and Television Corporation (TRT) are one of the first institutions to keep up with this change and transformation, which is a result of the new media. Especially in the years 2009-2010, when the importance of new media in Turkey was not yet understood enough, TRT started to take place on platforms such as Facebook, Twitter, and Youtube and the officials of these platforms were contacted directly. TRT, which first started to exist on platforms such as Facebook, Twitter, and Youtube, then kept up with the innovations brought by digital transformation in parallel with the developing technology. Today, TRT has many national and international platforms such as TRT Haber, TRT World, TRT Watch, TRT Listen, TRT Balkan, and TRT Deutsch. In addition, in his speech at the TRT International Metaverse and Broadcasting Forum, TRT General Manager Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı;“We started to design and technological infrastructure works by cooperating with Turkey's and the world's leading Metaverse design and technology companies in order for TRT to take its place at the forefront of Metaverse and become one of the strongest broadcasting companies in this medium.”It was noted that he started working in the field of the metaverse. TRT, which is a public service broadcaster, is taking the necessary steps to adapt to the change and transformation in the field of new media. In this research, the activities of TRT, Turkey's public broadcaster, in the field of new media have been tried to be revealed descriptively and the current situation was tried to be analyzed by making semi-structured interviews with TRT personnel working in this field. Answers were sought to questions such as:“Are new media or new communication technologies an advantage or disadvantage for TRT? What opportunities do new communication technologies offer for publishing? What is the latest status of new media broadcasting in Turkey? Does TRT actively use new media channels? What are the advantages and disadvantages of the new broadcasting for TRT?”. As a result of the study, it's stated that there will be changes in human relations and interactions within the framework of the possibilities provided by new communication technologies. Accordingly, new communication technologies lead to changes in terms of the future of public broadcasting and also socially. It is necessary to accept that as technology continues to develop, there will be more possibilities in the future and the society will quickly get used to different technological dimensions. Public broadcasters need to use new communication technologies correctly and functionally. Within the framework of the comments of the participants, suggestions were made about the necessity of employing the young generation who can adapt to innovations and digitalization more quickly and actively use the new media for TRT.