Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi olan çocuklarda renal fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of Renal Function of Children with Iron Deficiency or Iron Deficiency Anemia
  1. Tez No: 533108
  2. Yazar: AYŞEGÜL SIRAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÜMİT SARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, demir eksikliği anemisi, NGAL, renal, sistatin C, Iron deficiency, iron deficiency anemia, NGAL, renal, cystatin C
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi olan çocuklarda renal fonksiyonların değerlendirilmesi Amaç: Demir eksikliğinin (DE) ve demir eksikliği anemisinin (DEA) renal fonksiyonlar üzerinde etkisi olup olmadığını incelemek ve DE'den kaynaklı renal fonksiyonlardaki olumsuz etkilenmenin, daha önce çalışılmamış parametreler olan sistatin c ve NGAL ile araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 yaş ile 18 yaş arasında DE saptanan 32 (Grup I), DEA saptanan 16 (Grup II) ve sağlıklı kontrol grubunda 52 olgu üzerinde yapıldı. Çalışma grubunun tümünde tam kan parametreleri, ferritin, serum demir, serum demir bağlama kapasitesi, BUN, serum kreatinin, serum sistatin C, üriner NGAL ve idrar kreatinin düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Bu çalışmada gruplar arasında BUN, GFH, serum kreatinin ve idrar kreatinin değerlerinin karşılaştırılmasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Grup I ve Grup II'de Grup III'e göre tam kan parametreleri, ferritin ve serum demir anlamlı olarak düşük; serum demir bağlama kapasitesi anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Sistatin C Grup II'de, Grup I ve Grup III'e göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. NGAL Grup I'de ve Grup II'de Grup III'e göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Grup II'de NGAL için ROC eğrisinde eğri altında kalan alan 0.947, cut-off değeri 19.45 olarak kabul edildiğinde, sensitivite %100, spesifisite %99 olarak saptanmıştır. Sonuç: DE derinleşip anemi oluşunca sistatin C'nin artıyor olması, sistatin C'nin diğer renal belirteçlerden daha hassas ve erken bir belirteç olabileceğini göstermiştir. Hasta gruplarında daha anemi oluşmadan kontrol grubuna göre NGAL'in artıyor olması; NGAL'in, sistatin C'den ve diğer renal belirteçlerden daha hassas ve erken bir belirteç olabileceğini düşündürmektedir. DEA'da cut-off değeri 19.45'in üzerindeki değerlerde NGAL çok spesifik ve sensitifisik bir testtir. Çalışmamız çocukluk çağında DE ve DEA'da renal hasarı sistatin C ve NGAL ile birlikte değerlendiren ilk çalışma olması açısından önemlidir. DE'nde renal fonksiyon bozukluğunun derecesini saptamak için daha derin anemisi olan hasta sayısından oluşan çalışmaya gereksinim olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Renal Function of Children with Iron Deficiency or Iron Deficiency Anemia Objective: The aim of this study was to investigate the effect of iron deficiency on renal function with cystatin c and NGAL which are new parameters which have not been studied yet and which show renal damage. Materials and Methods: Group I was consisted of 32 patients with ID, Group II was consisted of 16 patients with IDA and control group was consisted of 52 healthy children. Whole blood parameters, ferritin, serum iron, serum iron binding capacity, BUN, serum creatinine, glomeruler filtration rate, serum cystatin C, urinary NGAL and urine creatinine levels were measured throughout the study group. Results: In this study, there was no significant difference in the comparison of BUN, glomeruler filtration rate, serum creatinine and urine creatinine values between the groups. In Group I and Group II, according to Group III, whole blood parameters, ferritin and serum iron were significantly lower; serum iron binding capacity was significantly higher. Cystatin C was significantly higher in Group II than Group I and Group III. NGAL Group I and Group II were statistically significantly higher than Group III. When the area under the curve in the ROC curve for NGAL in Group II was 0.947 and the cut-off value was 19.45, sensitivity was 100% and specificity was 99%. Conclusion: Cystatin C has been shown to be a more sensitive and early marker than other renal markers, as the iron deficiency deepens and anemia increases and cystatin C increases. NGAL is increased according to the control group before anemia occurs in the patient groups; Suggests that NGAL may be a more sensitive and early marker of cystatin C and other renal markers. In cut-off values above 19.45 in IDA, NGAL is a very specific and sensitive test. Our study is important in that it is the first study to evaluate renal damage in children with ID and IDA together with cystatin C and NGAL. In order to determine the degree of renal dysfunction in iron deficiency, it is considered necessary to study the number of patients with deeper anemia.