Kemik greftine uygulanan enjekte edilebilir trombositten zengin fibrinin yeni kemik oluşumuna ve greft rezorpsiyonuna etkisinin immünohistokimya ve histomorfometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of injectable platelet-rich fibrin applied to bone graft on new bone formation and graft resorption by immunohistochemistry and histomorphometry
  1. Tez No: 533178
  2. Yazar: KEREMCAN KURU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: PRF, allogreft, histoloji, ogmentasyon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Düşük santrifüj hızı konsepti ile elde edilen i-TZF likidinin allogreft ile karıştırılmasıyla oluşan putty greftin kemik oluşumuna ve yeni oluşan kemiğin kalitesine etkilerinin çekim soketi modeli kullanılarak histomorfometri ve immünohistokimya ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: 25 çekim soketinde i-TZF & allogreft karışımı soket uygulanıp greftlenen saha, elde edilen TZF membran ile örtülenmiştir. Kontrol grubundaki 25 sokette ise herhangi bir uygulama yapılmamış, yalnızca pıhtının stabilizasyonu sağlamıştır. Tüm olgularda flep esnetilmemiş, yumuşak doku kenarlarını yaklaştırıcı çapraz matres sütur uygulanmıştır. 2 aylık iyileşme dönemi sonunda implant uygulaması planlanmış, bu aşamada histolojik inceleme amacıyla trefan frez ile kemik dokusu örneği alınmıştır. Soket driller ile şekillendirildikten sonra uygun boyutlardaki dental implant yerleştirilip Osstell Mentor cihazı ile primer stabilizasyon değerleri ölçülmüştür. Elde edilen kemik dokuları histolojik, histomorfometrik ve immünohistokimyasal olarak incelenmiştir. Sonuç: Kemik dokusu örneklerinin histomorfometrik analiz sonuçlarına göre i-TZF uygulanan grupta hem kontrol grubuna göre hem de literatürde yalnızca allogreft ile soket koruma yapılan çalışmalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yeni kemik oluşumu gözlenmiştir. İmmünohistokimyasal incelemede, ALP, OCN ve PCNA primer antikorlarına karşı çalışma grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha fazla hücresel immünoreaktivite gözlenmiştir. İmplantların primer stabilite değerleri karşılaştırıldığında çalışma grubunda istatistiksel olarak yüksek ISQ değerleri elde edilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre kemik oluşumunu hızlandırdığını ve yeni oluşan kemik miktarı ve kalitesini arttırdığını gözlemlediğimiz bu yöntemin uzun dönem etkisinin gözlenmesi için farklı klinik ve deneysel çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of new bone formation by histomorphometry and immunohistochemistry of the putty graft which is formed by mixing allograft with i-PRF liquid which is obtained with low speed centrifugation concept. Material-Method: In the 25 extraction areas, the socket preservation was applied using the i-PRF & allograft mixture and the grafting areas were covered with the PRF membranes obtained simultaneously. In the 25 sockets in the control group, no socket preservation was applied and stabilization of the clot was ensured. In all cases, the flap was not released or advanced, only cross matress sutures were performed. At the end of the 2-month recovery period, bone tissue samples were taken for histological examination using trephine bur. After the socket was prepared with drills, appropriate size dental implant was placed and the primary stabilization values were measured with Osstell Mentor device. Obtained bone tissues were examined histologically, histomorphometric and immunohistochemically. Results: According to the results of histomorphometric analysis of bone tissue samples, there were significantly more new bone formation in the socket preservation group using i-PRF compared to the control group and socket preservation studies were used only allograft in the literature. In immunohistochemical examination, more cellular immunoreactivity was observed in the study group against ALP, OCN and PCNA primary antibodies compared to the control group. When the primary stability values of the implants were compared, statistically high ISQ values were obtained in the study group. Different clinical and experimental animal studies are needed to observe the long-term effect of this method which we observed to accelerate bone formation and increase the amount and quality of the newly formed bone according to the results of our study. Keyword: PRF, allograft, histology, augmentation