Enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (i-TZF) ilavesinin farklı partikül boyutlarındaki kemik greftlerine etkinliğinin histolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of injectable platelet-rich fibrin (i-TZF) addition to bone grafts of different particle sizes histologically
- Tez No: 740634
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: i-TZF, ksenogreft, partikül boyutu, kemik iyileşmesi, i-PRF, xenograft, particle size, bone healing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tavşan modelinde oluşturulan kemik defektine uygulanan, enjekte edilebilir trombositten zengin fibrinin (i-TZF) farklı partikül boyutundaki sığır kaynaklı kemik greftine ilavesinin kemik oluşumuna ve damarlanmaya etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 18 adet Yeni Zelanda türü tavşanın kalvaryumunda 4 adet yuvarlak formda defekt oluşturulmuştur. Defektlere, küçük (0.25-1.0 mm) ve büyük (1.0-2.0 mm) olmak üzere iki farklı partikül boyutundaki sığır kaynaklı kemik greftleri; tek başına veya enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (i-TZF) ilave edilerek yerleştirilmiştir. Operasyon sonrası kemik iyileşmesinin erken ve geç dönem takibi için hayvanlar 4. ve 10. haftaların sonunda sakrifiye edilmiştir. Elde edilen kemik örnekleri yeni kemik oluşumu, damarlanma, rezidüel greft açısından histomorfometrik ve immunohistokimyasal olarak incelenmiştir. Ölçümlerden elde edilen değerler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç: Histolojik sonuçlara göre, küçük partiküllü kemik grefti ile i-TZF karışımı kullanılan grubun (K+i-TZF) hem erken hem geç dönemde yeni kemik oluşum oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. İmmunohistokimyasal incelemede çalışma grupları arasında erken dönemde anlamlı bir fark bulunamazken; geç dönemde K+i-TZF grubunun vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) antikorunun skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Geç kemik iyileşmesi döneminde K+i-TZF grubunun osteokalsin (OCN) antikor skorları diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bununla beraber, i-TZF ilave edilen gruplarda osteokalsin (OCN) antikoruna karşı immünoreaktivite diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur. İ-TZF'nin farklı partikül boyutlarındaki etkinliğinin araştırıldığı bu çalışmada küçük partiküllü kemik greftine i-TZF ilavesinin yeni kemik oluşumunu artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Enjekte edilebilir TZF'nin partiküllü kemik greftine ilavesiyle elde edilen sticky bone greft formu, pratik kullanımı ve kemik iyileşmesine olumlu etkilerinin klinik uygulamalarla daha fazla desteklenmelidir. Kemik grefti partikül boyutundaki değişikliklerin yeni kemik oluşumu ve damarlanmaya etkisi, farklı ogmentasyon yöntemleri kullanılarak daha geniş bir alanda incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to compare the effectiveness of the injectable platelet-rich fibrin (i-PRF) addition to bovine bone graft with different particle size on bone formation and vascularization. Materials and Methods: Four round-shaped defects were created in the calvarium of 18 New Zealand rabbits. Bovine bone grafts of two different particle sizes, small (0.25-1.0 mm) and large (1.0-2.0 mm) were applied with injectable platelet-rich fibrin (i-PRF) and without i-PRF. Animals were sacrificed at the end of the 4th and 10th weeks for examining early and late bone healing. Bone samples obtained were examined histomorphometrically and immunohistochemically. Conclusion: According to the histological results, the percentage of new bone formation was found to be significantly higher in the group that small particle bone graft and i-PRF mixture was applied, both in the early and late periods. In the immunohistochemical examination, there was no significant difference between the study groups in the early period; in the late period, statistically significant difference was found in the scores of the vascular endothelial growth factor (VEGF) antibody of the S+i-PRF group. In the late bone healing period, osteocalcin (OCN) antibody scores of the S+i-PRF group were found to be significantly higher than the other groups. However, immunoreactivity against osteocalcin (OCN) antibody was higher in the i-PRF added groups than in the other groups. In this study, which investigated the effectiveness of i-PRF in different particle sizes, it was concluded that the addition of i-PRF to small particle bone graft increased new bone formation. The sticky bone graft form obtained by adding injectable PRF to the particulate bone graft, its practical use and positive effects on bone healing should be further supported by clinical applications. The effect of particle sizes of bone graft on new bone formation and vascularization should be evaluated with further researches using different augmentation methods.