Vergi uyuşmazlıklarından doğan davalarda ehliyet
Capacity in cases resulting from taxation
- Tez No: 533198
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR İRFAN BARLASS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: vergi uyuşmazlıklarından doğan davalar, objektif ehliyet, sübjektif ehliyet, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, menfaat ihlali, hak ihlali, vergi mükellefi, vergi sorumlusu, cases resulting from taxation, objective capacity, subjective capacity, standing to sue, capacity to sue, infringement of interest, infringement of right, tax payer, tax responsible
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada, 2577 Sayılı Kanun'da ilk inceleme konuları arasında yer alan ehliyet, vergi uyuşmazlıklarından doğan davalar kapsamında incelenmiştir. Ehliyet, 2577 Sayılı Kanun, 6100 Sayılı Kanun, 213 Sayılı Kanun ve 6183 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. 213 Sayılı Kanun ile 2577 Sayılı Kanun'un ehliyete ilişkin hükümlerinin yorumlanmasındaki farklılıklar ele alınmıştır. Ehliyete yönelik mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sınırlamalar, mahkemeye erişim hakkı kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmamızda doktrindeki görüşlerden, bu alanda kaleme alınan çalışmalardan ve yargı kararlarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, capacity, which is one of the primary review subjects in the Law No. 2577, is examined within the context of tax cases. The capacity is evaluated in accordance with the Law No. 2577, Law No. 6100, Law No 213 and Law No. 6183. Differences about the interpretation of provision in the capacity in the Law No. 2577 and Law No. 213 are handled. The limitations about capacity, which is derived from legislation and practice of law, is assessed within the scope of the right to access a court. This thesis has been prepared by benefiting from the legal doctrine, studies in this area and juridical verdicts.