Sağlık çalışanlarının psikolojik sermayeleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiler
The relationship between psychological capital and burnout levels of health workers
- Tez No: 533211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sermaye, tükenmişlik, tükenmişlik düzeyi, sağlık çalışanı, Psychological capital, burnout, burnout level, health workers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının psikolojik sermayeleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında ilişki ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmaya, Mersin ilinde bulunan Anamur, Bozyazı ve Mersin Büyükşehir hastanesinde görev yapan doktor, yardımcı sağlık memuru ve idari personellerden toplam 300 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ortalama, yüzde, frekans, standart sapma hesaplamaları ile bağımsız örneklemler t-testi, ANAVO, korelasyon ve regresyon analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen analiz sonucunda sağlık çalışanlarının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeyleri arttıkça iyimserliklerini kaybetmektedirler ya da iyimserlik düzeyleri de azalmaktadır. Sağlık çalışanlarının kişisel başarıları arttıkça iyimserlik düzeyleri de o ölçüde artmaktadır. Sağlık çalışanlarının Psikolojik dayanıklılık düzeyleri azaldıkça Duygusal tükenme ve Duyarsızlaşma düzeyleri de artmaktadır. Sağlık çalışanlarının Duygusal tükenme ve Duyarsızlaşma düzeyleri arttıkça Umut düzeylerini kaybetmektedirler ya da Umut düzeyleri de azalmaktadır. Sağlık çalışanlarının kişisel başarıları arttıkça umut düzeyleri de o ölçüde artmaktadır. Sağlık çalışanlarının Özyeterlik düzeyleri azaldıkça Duygusal tükenme ve Duyarsızlaşma düzeyleri de artmaktadır. Sağlık çalışanlarından kadın ve erkeklerin iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, umut, özyeterlilik, duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişsel başarı düzeyleri açısından benzer durumlara sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The relationship between psychological capital and burnout levels of health workers was investigated in this study. The study comprised 300 participants in total including doctor, assistant health worker and administrative staff working at Anamur, Bozyazı and Mersin Metropolis hospitals in Mersin province. Maslach Burnout Scale and Positive Psychological Capital Scale were employed as data collection tools. Means, percentages, frequency, standard deviations and independent samples t-tests, ANOVA, correlation and regression analyses were implemented during the data analysis process. The results showed that as health workers' emotional exhaustion and desensitization levels increases, either they lose their optimism or their optimism levels decrease. As health workers' personal successes increases, their optimism levels increases relatively as well. As health workers' psychological endurance levels decrease, their emotional and desensitization levels increase. As health workers' emotional burnout and desensitization levels increase, either they lose their hope levels or their hope levels decrease. As health workers' personal successes increase, their hope levels increase relatively. As health workers' self-efficacy levels decrease, their emotional burnout and desensitization levels increase. It was found that male and female health workers have similar results in terms of their optimism, psychologic endurance, hope, self-efficacy, emotional burnout, desensitization and low personal success levels.