Pozitif psikolojik sermayenin tükenmişlik ve adanmışlık sürecine etkileri: Afyon il merkezindeki sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The effects of positive psychological capital on the burnout and engagement process: A study of health workers in Afyon city centre
  1. Tez No: 447737
  2. Yazar: ELİF MATARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZUTKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, Tükenmişlik, Adanmışlık, Sağlık Çalışanları, Positive Psychological Capital, Burnout, Engagement, Health Workers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma, özellikle hizmet sektörünün en önemli girdisi olan insan sermayesinden olumlu sonuçlar alınmasında etkili olan pozitif psikolojik sermayenin tükenmişlik ve adanmışlık gibi iki önemli değişken üzerinde etkisinin olup olmadığını, eğer etkisi var ise ne yönde bir etki yarattığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Afyon il merkezinde yer alan sağlık çalışanları üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Toplamda 211 sağlık çalışanına anket uygulanmış, elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı ile analiz edilmiş ve sonuçlar araştırmanın hipotezlerini doğrular nitelikte çıkmıştır. Araştırma sonucunda sağlık çalışanlarının psikolojik sermayeleri ile tükenmişlikleri arasında negatif yönlü ve anlamlı, adanmışlıkları arasında ise pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to unearth whether positive psychological capital which is effective of gaining positive results from human capital that is the most crucial input for particularly service sector has an effect on two critical varieties such as burnout and engagement, and if so, in what way they have created effect. Within this scope, a research has been carried out on health workers working in Afyon city centre. In total, the survey has been applied on 211 health workers; The obtained data has been analysed with SPSS statistics package program and the results has seemed to confirm the hypothesis of the research. In consequence of the search, it has been inferred that there is a negative and meaningful relationship between psychological capital and burnout of the health workers, but a positive and meaningful relationship between their engagements.