9-11 yaş arası çocukların yaşam kalitesinin aile işlevselliği ve sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi
Investigating life quality of children between the ages of 9 and 11 according to family functioning and socio-demographic variables
  1. Tez No: 533243
  2. Yazar: TUĞBA TÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CİHANGİR ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Yaşam Kalitesi, İyi oluş, Aile İlişkileri, Aile İşlevleri, Child, Quality of Life, Well-being, Family Relations, Family Functions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırma aile ilişkileri algıları (destekleyici aile ilişkileri ve engelleyici aile ilişkileri) ile cinsiyet, yaş ve kardeş sayısı değişkenlerinin 9-11 yaş arası çocukların yaşam kalitesi düzeylerini yordama gücünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi MEB Tebliğler Dergisi (2018) verilerine göre İzmir ili 1. Hizmet bölgesinde bulunan ilkokullar ve ortaokullardan yargısal örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma bu yöntem ile seçilen 6 ilkokul ve 6 ortaokuldan tesadüfi olarak belirlenen 3.4. ve 5. sınıf düzeylerinde eğitim gören toplam 783 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Çocuklar İçin Genel Yaşam Kalitesi Ölçeği (Kid-KINDL) ve Çocuklar İçin Aile İlişkileri Ölçeği (ÇAİÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi, çoklu regresyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, çocukların yaşam kalitesi düzeyinin destekleyici aile ilişkileri ile pozitif, engelleyici aile ilişkileri ile negatif yönde ilişkili olduğu, ancak cinsiyet, yaş ve kardeş sayısı değişkenlerinin ise çocukların yaşam kalitesi düzeyi ile anlamlı bir ilişki göstermediği tespit edilmiştir. Son olarak araştırma bulguları; destekleyici ve engelleyici aile ilişkileri puanlarının birlikte çocukların yaşam kalitesi düzeyini anlamlı olarak yordadığını ve yaşam kalitesi düzeyindeki değişimin %35.8'ini açıkladığını ortaya koymuştur. Bulgular, ilgili araştırmalar çerçevesinde tartışılmış ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the predictive power of variables that family relationships perception (supportive family relationships and discouraging family relationship) and gender, age and number of siblings on the level of quality of life of children aged 9-11 years. The sample of the study was determined by judgmental sampling method from primary schools and middle schools in İzmir province 1. service area according to the data of MEB Tebliğler Dergisi (2018). In this study, 6 primary schools and 6 middle schools selected by this method were randomly determined 3.4. and 5th grade students. The Children's General Quality of Life Scale (Kid-KINDL) and the Family Family Relationships Scale for Children (CAIQ) were used as data collection tools in the study. Analysis of the data was performed using multiple regression analysis. When the research findings were examined, it was determined that the level of quality of life of the children was related to the supportive family relationships with the positive and the discouraging family relationships in the negative direction, but the variables of gendr, age and number of siblings did not show any significant relation with the quality of life of the children. Finally, research findings; supportive and discouraging family relationships scores significantly predicted the quality of life of children and explained 35.8% of the change in the quality of life level. The findings were discussed within the framework of related researches and some suggestions were presented.