Azerbaycan'daki tüketicilerin hedonik tüketim eğilimlerinin demografik özelliklerine göre farklılaşması üzerine bir araştırma
A study on differention according to demographic features hedonic consemption trends of the consumers in Azerbaijan
  1. Tez No: 533282
  2. Yazar: RASHAD ZEYNALOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ŞIKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hedonizm, Hedonik Tüketim, Tüketim Kültürü, Tüketici Davranışı, Hedonism, Hedonic Consumption, Consumption Culture, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde, tüketiciler için önemli olan ürün ve hizmetlerin fonksiyonel faydasından çok tüketim sonucu hissettikleri haz, mutluluk, keyif gibi hedonik değerlerdir. Hedonik tüketim yüksek düzeyde haz ve mutluluktan oluşan bir kavramdır. Hedonik tüketim davranışlarını çözümlemek tüketicileri anlamada oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Azerbaycan'daki tüketicilerin hedonik tüketim eğilimleri incelenmiştir. Bu konuda yapılan daha önceki araştırmalardan yararlanılarak hipotezler geliştirilmiş ve bu hipotezler istatistiki testlerle analiz edilmiştir. Niceliksel çalışmalara dayanarak, hedonik tüketim eğilimi, plansız satın alma davranışı, faydacı tüketim eğilimi ve gösterişçi tüketim eğiliminden oluşan dört faktörlü bir ölçek geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda, kadın tüketicilerin ve bekar tüketicilerin gösterişçi tüketim, hedonik tüketim ve plansız satın alma davranışlarına daha yatkın olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca evli tüketicilerin bekar tüketicilere göre daha fazla faydacı tüketim eğiliminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, hedonic values such as pleasure, happiness and enjoyment that consumers feel after consumption are more important than the functional benefits of products and services. Hedonic consumption is a concept consisting pleasure and so much happiness. To understand consumers, it is very important to understand their hedonic consumption behaviors. In this study, hedonic consumption trends of the consumers in Azerbaijan were investigated. In this respect, a based theory approach has been used to develop hypotheses from the opinions of previous researches. These hypotheses have been tested by the collection and analysis of survey data. On the basis of quantitative studies, a four-factor scale consisting of hedonic consumption tendency, impulsive buying, utilitarian consumption tendency and conspicuous consumption tendency has been developed. As a result of the research, it is found that female consumers and single consumers are more prone to conspicuous consumption, hedonic consumption and impulsive buying. In addition, it is concluded that married consumers tend to have more utilitarian consumption tendencies than single consumers.