Pozitif psikoloji uygulamaları eğitiminin öğretmenlerin psikolojik sermaye ve öznel iyi oluş düzeylerine etkisi
The effect of positive psychology practices training on teachers' psychological capital and subjective well-being levels
  1. Tez No: 533294
  2. Yazar: DİĞDEM ILGAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Psikolojik Sermaye, Öznel İyi Oluş, Eğitim, Öğretmen, Pozitif Psikoloji Uygulamaları Eğitimi, Positive Psychology, Psychological Capital, Subjective Well-Being, Education, Teacher, Positive Psychology Practices Training
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada Pozitif Psikoloji Uygulamaları Eğitiminin öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye ve öznel iyi oluş düzeylerine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kamu ilköğretim okullarında görev yapan 25 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin psikolojik sermaye ve öznel iyi oluş düzeylerin arttırmak amacıyla hazırlanan toplam 15 saatten oluşan Pozitif Psikoloji Uygulamaları Eğitimi, İstanbul ilinde yerleşik iki okulda, 5 haftalık süreç içerisinde haftada 1 kez 3 saat süren oturumlar halinde verilmiştir. Veri toplama araçları olarak Renshaw ve ark. (2015) tarafından geliştirilen Öğretmen Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Özgan ve Tösten (2014) tarafından geliştirilen Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, ön-test ve son-test deneysel deseninde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca eğitim öncesinde katılımcılar hakkında detaylı bilgi edinmek üzere sosyodemografik form, eğitimin sonunda eğitimin katılımcılar tarafından değerlendirilmesi amacıyla Eğitim Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS v.21 (Statistical Package for Social Sciences) programı ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Örneklemin küçük bir örneklem olması nedeniyle sürekli değişkenlerin normallik dağılımı Shapiro-Wilk testi ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde ilk test son test karşılaştırmalarında eşleştirilmiş örneklem t testi, gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi, korelasyon analizlerinde ise Pearson korelasyon analizi yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Pozitif Psikoloji Uygulamaları Eğitiminin, öğretmenlerin öznel iyi oluş düzeylerini olumlu ve anlamlı şekilde etkilediği, pozitif psikolojik sermaye düzeylerinde ise güven alt boyutu dışında anlamlı bir farklılığa yol açmadığı, sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları, psikolojik sermaye ve öznel iyi oluşla ilgili daha önce yapılan çalışmalar ve literatür doğrultusunda tartışılmış ve geleceğe dönük çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Positive Psychology Practices Training on teachers' positive psychological capital and subjective well-being levels were investigated. The sample of the study consisted of 25 teachers working in public primary schools in 2017-2018 academic year. Positive Psychology Practices Training, consisting of a total of 15 hours in order to increase the levels of psychological capital and subjective well-being of the teachers, was given in two schools in Istanbul, in the 5-week period, once a week for 3 hours. As data collection tools; Teacher Subjective Wellbeing Questionaire (TSWQ) developed by Renshaw et al (2015) and Positive Psychological Capital Scale developed by Özgan and Tösten (2014) were used. The research was conducted in pretest and posttest experimental design. In addition to these, before the training, the sociodemographic form was used to obtain detailed information about the participants and at the end of the training, the Training Evaluation Form was used to evaluate the training by the participants. The data obtained from the study were statistically analyzed by SPSS v.21 (Statistical Package for Social Sciences). Because the sample was a small sample, the normal distribution of the continuous variables were analyzed by the Shapiro-Wilk test. In statistical analysis, paired sample t-test was used for first-test post-test comparisons. Independent sample t-test was used for inter-group comparisons, and Pearson correlation analysis was used for correlation analyzes. According to the findings obtained in the study, it was concluded that Positive Psychology Practices Training has positive and meaningful effects on the teachers' subjective well-being levels and no positive difference other than the confidence sub-dimension in positive psychological capital levels. The findings of the study were discussed in the light of previous studies and literature on psychological capital and subjective well-being, recommendations for future studies were made.