Enhancing Turkish EFL teachers' professional well-being: The effectiveness of a positive psychology-based intervention program
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmenlerin mesleki iyi oluşlarının artırılması: Pozitif psikoloji temelli bir müdahale programının etkililiği
  1. Tez No: 838506
  2. Yazar: EMRAH ŞAVRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ, DOÇ. DR. MEHMET BUĞRA ÖZHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İyi oluş, öğretmen iyi oluşu, PERMA, pozitif psikoloji, pozitif psikoloji temelli müdahale programı, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, PERMA, positive psychology, positive psychology-based intervention program (PPIP), teacher well-being, teaching English as a foreign language, well-being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Pozitif psikoloji, bireylerin ve insan gruplarının geçmişte (iyi oluş, memnuniyet ve tatmin), şu anda (mutluluk ve akış) ve gelecekte (iyimserlik ve umut) olmak üzere üç farklı zamanda yaşadıkları olumlu deneyimleri ele alır. Pozitif psikolojinin ayrılmaz bir parçası olan iyi oluşun kesin ve yaygın olarak kabul gören bir tanımı bulunmamakla birlikte; bu kavram mutluluk, kendini gerçekleştirme, doyum, uyum, ekonomik refah ve yaşam kalitesi gibi sözcüklerin eş anlamlısı olarak düşünülmektedir. En kapsamlı iyi oluş modellerinden biri, Seligman tarafından, Pozitif Duygular, Bağlanma/Akış, İlişkiler, Anlam ve Başarı kelimelerinin İngilizce karşılıklarının kısaltması olan PERMA modelinde önerilmiştir. Her ne kadar uzun zamandır ilk ve orta öğretimden yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinin odak noktasında yer alan öğrenci merkezli eğitimin gölgesinde kalmış olsa da öğretmen iyi oluşu son zamanlarda eğitim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olarak görülmeye başlamıştır. Hatta bugün bazı çevrelerce, öğrenci iyi oluşunun öğretmen iyi oluşu ile başladığı iddia edilmektedir. Bu doktora çalışması da tüm bunları göz önünde bulundurarak, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmenlerin iyi oluş seviyelerini ve bunları etkileyen faktörleri ortaya koyup öğretmen iyi oluşu hakkındaki sınırlı literatüre katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Uygulamalı kısmıyla ise, bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin mesleki iyi oluşunu artırmak için kullanılabilecek pozitif psikoloji temelli bir müdahale programı önermeyi amaçlamıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, kesitsel nitelikte olan bu çalışmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Çalışmanın betimleyici bölümünde kullanılan nicel araştırma verileri, PERMA Ölçeği (PERMA-Profiler) ve İşyeri PERMA Ölçeği (Workplace PERMA-Profiler) adı verilen iyi oluş ölçekleri kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca, maksimum çeşitlilik yöntemi kullanılarak seçilen 30 ölçek katılımcısıyla, iyi oluş düzeylerini etkileyen faktörler hakkında detaylı bilgi edinmek için bir dizi yarı yapılandırılmış bireysel görüşme yapılmıştır. PERMA Ölçeği ve İşyeri PERMA Ölçeğinden elde edilen veriler, Sosyal Bilimler için İstatistik Programı (SPSS) 25.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen nitel verilerin analizinde ise betimleyici analiz yöntemi takip edilmiştir. Sonuç olarak, ölçek bulgularının görüşme sorularına verilen yanıtlarca desteklendiği görülmüştür. Ayrıca; İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmenlerinin mesleki iyi oluş düzeylerinin özel yaşamlarından, eğitim düzeylerinden ve geçmişlerinden, öğrencileriyle, öğrencilerin velileriyle, meslektaşlarıyla ve okul yöneticileriyle ilişkilerinden, öğrencilerinin İngilizce öğrenme motivasyonlarından, meslektaşlarının öğretmen kimliklerinden, maaşlarının miktarından, spor yapma alışkanlıklarından, dini inanç ve uygulamalarından, kariyer planlarından, siyasi görüşlerinden, haftalık ders sayılarından, yürürlükte olan eğitim-öğretim yönetmeliği ve İngilizce öğretim programından, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kullanmaları istenen ders kitaplarından, sınıflarındaki öğrenci sayılarından, okul binalarının ve yerleşkelerin olanaklarından, okullarındaki teknolojik araçların ne denli yeterli ve ulaşılabilir olduğundan, fiziki ve psikolojik sağlık durumlarından ve Türk halkının İngilizce dili ve İngilizce öğretmenliği mesleğine dönük algılarından önemli ölçüde etkilendiği sonucuna varılmıştır. Öte yandan, bu çalışmanın uygulamalı kısmını oluşturan pozitif psikoloji temelli müdahale programı, mesleki iyi oluş sevileri düşük olan 10 gönüllü İngilizce öğretmeni ile yürütülmüştür. İki ay süren bu program sona erdiğinde, programın katılımcılarına yeniden İşyeri PERMA Ölçeği uygulanmış ve bu da bu araştırmaya tek grup ön test-son test desenine sahip yarı deneysel bir araştırma özelliği katmıştır. Elde edilen nicel veriler Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiş ve ulaşılan sonuçlar uygulanan pozitif psikoloji temelli müdahale programının katılımcıların mesleki iyi oluş düzeylerini İşyeri PERMA Ölçeğinin Pozitif Duygular, İlişkiler, Anlam ve Genel İyi Oluş alt boyutları açısından anlamlı derecede artırdığını göstermiştir. Ancak, Bağlanma/Akış ve Başarı alt boyutları açısından katılımcıların mesleki iyi oluşlarında anlamlı bir artış gözlemlenmemiştir. Ayrıca; uygulanan müdahale programı kapsamında biri programın ortasında, diğeri programın sonunda olmak üzere iki farklı bireysel görüşme serisi daha uygulanmıştır. İlk seri ile katılımcıların programdaki uygulamalardan birini doğru şekilde yapmalarına yardımcı olmak amaçlanmış, ikinci seri ile ise katılımcıların programın etkililiği hakkındaki görüşleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Görüşülen kişilerden elde edilen yanıtlar betimleyici bir anlayışla analiz edilmiş ve uygulanan müdahale programının bir bütün olarak İngilizce öğretmenlerinin mesleki iyi oluşlarına artırmada etkili olduğu, ancak bazı müdahalelerin veya etkinliklerin gelecek uygulamalar için gözden geçirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Positive psychology deals with positive experiences that individuals and groups of people go through at three different times, that is, in the past (well-being, contentment, and satisfaction), in the present (happiness and flow), and in the future (optimism and hope). Well-being, which is an integral part of positive psychology, does not have an exact and widely accepted definition and is described through certain synonyms, such as happiness, self-actualization, contentment, adjustment, economic prosperity, and quality of life. One of the most comprehensive models of well-being was proposed by Seligman in his model of PERMA, which is an acronym for Positive Emotion, Engagement, Relationships, Meaning, and Accomplishment. Although overshadowed by student-centred education, which has long been the focus of all levels of education, from primary and secondary to tertiary education, teacher well-being has just started to be seen as an integral part of educational processes. Today, it is even acknowledged that student well-being starts with teacher well-being since the teacher has a profound effect on classroom ethos and culture. Considering these, the present doctoral study aims to contribute to the limited body of literature on teacher well-being by revealing Turkish EFL teachers' well-being levels and the factors affecting them. With its applied part, on the other hand, it sought to propose a positive psychology-based intervention program that could be used to enhance EFL teachers' well-being. In line with these objectives, a mixed methods approach was adopted in this study, which is cross-sectional. The quantitative research data used in the descriptive part of the present study was collected using the PERMA-Profiler and the Workplace PERMA-Profiler. In addition, a set of semi-structured individual interviews were conducted with 30 respondents of these scales, selected following the maximum variation method, in order to learn more about the factors affecting their well-being levels. The data obtained from the PERMA-Profiler and the Workplace PERMA-Profiler were analysed using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0, and the prescriptive analysis method was utilized to analyse the qualitative data obtained from the interviews. In conclusion, the findings of the scales were triangulated by the responses given to the interview questions. It was also learned that Turkish EFL teachers' professional well-being levels are affected by their private lives, their educational levels and backgrounds, their relationships with their students, students' parents, colleagues and administrators, their students' motivation to learn English, their colleagues' teacher identities, their salaries, their pastime habits and sporting activities, their religious beliefs and practices, their career plans, their political views, the number of the courses they give a week, the education regulations and the English curriculum in use, the course books they are obliged to use by the Ministry of National Education (MoNE), the number of the students in their classes, the facilities of the school buildings and the campuses, the technological tools available to them at schools, their states of physical and psychological health and Turkish people's perception of the English language and the profession of English language teaching. The positive psychology-based intervention program offered in this doctoral study was conducted with 10 voluntary EFL teachers who had low levels of professional well-being. After the two-month program finished, the Workplace PERMA-Profiler was conducted with the participants of the program once again, which makes it quasi-experimental research with a one-group pretest-posttest design. The quantitative data obtained from the scale was analyzed with the Wilcoxon Signed-Rank Test to calculate how effective the program was. The results showed that the positive psychology-based intervention program significantly increased the participants' professional well-being levels in terms of Positive Emotion, Relationships, Meaning, and Overall Well-being domains of the Workplace PERMA-Profiler. However, no significant increase was seen in the participants' professional well-being in terms of Engagement and Accomplishment domains. Furthermore, two more sets of individual interviews were carried out within the context of the intervention program, one of which was conducted in the middle of the program, while the other was implemented at the end. The first set aimed to help the participants do properly one of the exercises of the program. The second set, on the other hand, sought to learn the participants' opinions about the effectiveness of the program. The answers of the interviewees were analysed prescriptively, and it was concluded that although the program, as a whole, was effective in improving EFL teachers' professional well-being, some interventions, or exercises, need to be revised for better future applications.