Kök hücre uygulamalarının implantasyona etkileri
Effects of stem cells applications on implantation
  1. Tez No: 533358
  2. Yazar: IŞIL AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İBRAHİM TUĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenkimal Kök Hücre, İmplantasyon, Endometriyum, Histoloji, Mesenchymal stem cell, Implantation, Endometriyum, Histology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Amaç: Çalışmamızda kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin, sıçan endometriyumuna uygulanmasından sonra blastosistin implantasyonunda rol oynayan moleküller üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, dişi sıçanlar serum fizyolojik grubu (SFG, n:7), besiyeri grubu (BYG, n:7), besiyeri ve kök hücre (BY+KHU, n:7) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Vajinal sitoloji yöntemi ile östrus siklusunda oldukları belirlenen deneklere serum fizyolojik (200 μL), besiyeri (200 μL) ve 200 μL BY içinde 1x106 kemik iliği kaynaklı farklılaşmamış mezenkimal kök hücreler uterus ve periton içine uygulandı ve çiftleşmeye bırakıldı. Gebeliğin yedinci gününde alınan uterus örnekleri histokimyasal olarak hematoksilen-eozin ile, immunohistokimyasal olarak anti-Stro-1, anti-c-kit, anti-Laminin, anti-Fibronektin, anti-L-Selektin, anti-TGFbeta- 1, anti-IGFR1, anti-VEGF, anti-PCNA, anti-İntegrin, anti-eNOS, anti-iNOS ve TUNEL yöntemleri ile boyanarak ışık mikroskop altında incelendi. Sonuçlar One- Way ANOVA istatistik analizi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Değerlendirme sonucunda gebeliğin yedinci gününde uterusta Stro-1, c- kit, Laminin, Fibronektin, L-Selektin, TGFbeta-1, IGFR1, VEGF, PCNA ve İntegrin varlığı görüldü. Besiyeri ile birlikte verilen kök hücrenin bu parametrelerde artış sağladığı, oksidatif stres belirteçleri eNOS ve iNOS'ta ise azalmaya neden olduğu belirlendi. Apoptotik hücre varlığının da kök hücre uygulaması ile azaldığı izlendi. Sonuçlar: Bu çalışmada, implantasyon süreçlerinde rol oynayan moleküllerin, kök hücre uygulaması ile meydana gelen farklı dağılımları ortaya konmuştur. Kök hücre uygulamalarının, infertiliteye neden olan mekanizmaların içerisinde yer alan bu moleküllerin tedavisine klinikte katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to investigate molecules play a role in blastocyst implantation after bone marrow derived mesenchymal stem cell application into the rat endometriyum. Materials and Method: Female rats were divided into three groups which were saline (SFG, n:7), media (BYG, n:7), stem cell in media (BY+KHU, n:7). After vaginal smear technique, female rats in estrous cylcle were injected into the uterine and periton 200 μL saline, 200 μL culture media and 1x106 cell/200 μL culture media. The pregnant female rats on the 7. day were sacrificed and uterine samples removed and were stained with heamatoxylin-eosin histochemically and anti-Stro-1, anti-c-kit, anti-Laminin, anti-Fibronektin, anti-L-Selektin, anti-TGFbeta-1, anti- IGFR1, anti-VEGF, anti-PCNA, anti-İntegrin, anti-eNOS, anti-iNOS and TUNEL immunohistochemically and obseved under light microscope. Results were determined using One-Way ANOVA test statistically. Results: Stro-1, c-kit, Laminin, Fibronektin, L-Selektin, TGFbeta-1, IGFR1, VEGF, PCNA and İntegrin immunoreactivities were determined into the uterine from the pregnant female rats on the 7. day. It was indicated that, administration of stem cells with media, was increased these parameters and reduced the oxidative stress markers eNOS and iNOS. Also number of apoptotic cells were decreased due to application of stem cells. Conclusion: In this study, it was revealed that distribution of molecules play role in implantation were changed due to stem cell application. It is supposed that stem cell treatments can be cured the molecules caused infertility.