Ethnic revival and ethnic conflist in Georgia
Gürcistan'da yaşanan etnik uyanış ve etnik çatışmalar
- Tez No: 53337
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Gürcüstan, etnik uyanış, etnik çatışma, Gamsakhurdia, Shevardnadze iv, Georgia, ethnic revival, ethnic conflict, Gamsakhurdia, Shevardnadze in
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
oz GÜRCÜSTAN'DA YAŞANAN ETNİK UYANIŞ VE ETNİK ÇATIŞMALAR Alemdar Öztürk, Ülkü Master, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Atila Eralp Şubat 1996, 225 sayfa Bu çalışmada, Sovyetler Birliği 'nin çöküş sürecine girmesiyle birlikte, Gürcüstan'da güçlenen etnik milliyetçiliğin ve etnik çatışmaların bir analizi yapılmıştır. Çalışma;, özellikle, ülkede etnik uyanışın nasıl etnik çatışmaya dönüştüğü üzerinde odaklaşmaktadır. Gürcüstan'da çok etnik gruplu bir üst kimlik oluşturmayı engelleyen ve etnik farklılıkların derinleşmesine ve neredeyse ülkenin“en kötü senaryo ”yu yaşayarak bölünmesine neden olan tarihsel, iç ve dış faktörler incelenmiştir. Çalışmada, etnik çatışmaları oluşturan ve güçlendiren faktörlerin tarihsel ve iç faktörler olduğu; bu faktörlerin ise, dış faktörleri, çatışmaların üzerinde belirleyici bir rol oynayacak derecede, etnik çatışmaların içine çektiği veya buna olanak yarattığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ETHNIC REVIVAL AND ETHNIC CONFLICTS IN GEORGIA Alemdar Öztürk, Ülkü M. Sc., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp February 1996, 225 pages This thesis analyses the rising ethno-nationalism and the ethnic conflicts in Georgia and focusses on how ethnic revival in the country turned into ethnic conflict with the collapse and disintegration of the Soviets. It examines the major historical, internal and external factors that prevented the forging of a multi-ethnic identity, widened the cracks along the ethnic lines and pushed the country into what was nearly“the worst case scenario”bringing the country to the brink of disintegration. The study concludes that, while it was mainly historical and internal factors that created and intensified the ethnic conflicts, these factors attracted or made possible the increasing involvement of the external factors to the point where they now have a determining role over the outcome of the ethnic conflicts.