Mobbingin örgütsel güven ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
The effect of mobbing on organizational trust and turnover intention
- Tez No: 533383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Güven, İşten Ayrılma Niyeti, Mobbing, Organizational Trust, Turnover Intention
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, banka çalışanlarının mobbing davranışlarına maruz kalma durumlarını, mobbing boyutlarının, örgütsel güven ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerini ve etkilerini incelemektedir. Bu kapsamda Niğde'de bulunan kamu bankaları ve özel bankalarda görev yapan çalışanlara anket uygulanmıştır. 19 farklı banka şubesi 164 çalışandan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada mobbing, örgütsel güven ve işten ayrılma niyeti kavramları ayrıntılarıyla açıklanarak araştırmanın hipotezleri belirlenmiştir. Hipotezleri cevaplayabilmek için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda mobbing ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgütsel güven ile işten ayrılma niyeti arasında herhangi bir anlamlı ilişki bulunmamıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizlerinde mobbingin işten ayrılma niyeti üzerinde aynı yönde anlamlı etkisi bulunmuştur. Yöneticiye güvenin işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı etki bulunmamıştır. Çalışma arkadaşlarına güvenin işten ayrılma niyeti üzerinde aksi yönde anlamlı etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationships between bank employees' exposure to mobbing behaviors, mobbing dimensions, organizational trust and turnover intention. In this context, a questionnaire was applied to public banks and private banks in Niğde. The data obtained from 194 employees in 19 different bank branches were analyzed. In this study, the concepts of mobbing, organizational trust and turnover intention are explained in detail and the hypothesis of the research is determined. Correlation and regression analyzes were performed to answer hypotheses. As a result of the study, a significant relationship was found between mobbing and turnover intention. There was no significant relationship between organizational trust and turnover intention. In the hierarchical regression analysis, it was found that mobbing had a significant effect on the turnover intention. Trust to the manager has no significant effect on turnover intention. Trust in the colleagues has a negative effect on turnover intention.