İşletmelerde mobbing uygulamaları ile örgütsel bağlılık ilişkisinin incelenmesine yönelik bir araştırma
A practice aimed at examining the relationship between mobbing practices and organizational commitment in workplaces
  1. Tez No: 226169
  2. Yazar: ASLI DEMİRGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Mobbing, İnsan Kaynakları Yönetimi, Organizational Commitment, Mobbing, Human Resources Management
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezin amacı, mobbing uygulamaları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla yapı sektöründe faaliyet gösteren iki farklı firmada uygulama yapılmıştır. Örneklem grubunu iki firmanın toplam 165 çalışanı oluşturmaktadır. Kişilere mobbing ve bağlılık ile ilgili anket formu uygulanmış ve analizleri SPSS programının 15.0 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Veriler; tanımlayıcı istatistiklerden Frekans Testi, non-parametrik Testlerden One Sample Kolmogorov-Simirnov, Kuruskal Wallis, Mann Whitney-U, Ki-Kare, değişkenler arasındaki ilişki için de Correlate-Bivariate Spearman's analizleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile Mobbing Ölçeğinin güvenirlilik analizleri için cronbach alpha değerleri hesaplanmıştır. Yapılan analizlerde, demografik bilgiler ile mobbing ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Analizler sonucunda işletmelerde mobbing uygulamalarına maruz kalma sıklığı arttıkça, çalışanların örgüte olan bağlılıklarında azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca alt boyutlarda inceleme yapıldığında mobbing uygulamalarındaki artış ile devamlılık ve duygusal bağlılık arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışanların kuruma olan bağlılıklarında meydana gelen artış, işten ayrılma niyetleri ve kuruma olan inançlarını kaybetme düşüncesinde azalış meydana getirmektedir. Mobbing uygulamaları arttıkça kişilerin işten ayrılma niyetlerinde de artış meydana gelmektedir ve kişiler kuruma olan inanç ve beklentilerini kaybetmektedirler. Yapılan çalışma sonucunda mobbing uygulamalarına maruz kalma sıklığı ile örgütsel bağlılık arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Günümüzün değişen şartlarında şirketlerin başarısının temelinde şirkete bağlı çalışanlar olduğu görülmektedir. Bu nedenle psikolojik şiddet olarak nitelendirilen mobbing'in şirketteki uygulamalarını minimum düzeye getirmek, örgütsel bağlılık düzeyinin artmasına neden olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to examine the relationship between mobbing practices and organizational commitment. For this purpose, the study is carried out in two different companies in construction industry. Sample group is the 165 employees of these two companies. Employees were given a survey on mobbing and commitment and these are analyzed on SPSS 15.0. Data were analyzed by one of the descriptive statistics Frequencies, One Sample Kolmogorov-Simirnov, Kuruskal Wallis, Correlate-Bivariate Spearman?s, Mann Whitney-U and Chi-Square was used to determine the relationship between the variables. Cronback alpha values were also calculated to indicate the reliability of measurement of corporate loyalty and mobbing. In these analyses, no significant relationship was found between mobbing and organizational commitment and demographic information. The results indicate that increased exposure to mobbing practices in workplaces, caused employees to be less commitment to their companies. Negative relationship was also found between increased mobbing practices and emotional attachment, when examined at related dimensions. Employees? increased commitment resulted in a decrease in intention to quit their jobs and their tendency to lose their trust in the corporation. Increased practice of mobbing seems to cause the employees to consider leaving the company and people tend to lose their expectations and trust in the company. As a result of this study, a negative significant relationship between the frequency of exposure to mobbing practices and corporate loyalty was observed. Under today?s changing circumstances, loyal employees factor seems to be the main determinant of the success of companies. Hence the level of organizational commitment will be increased by minimized practice of mobbing in corporations, which is considered to be a form of psychological abuse.