Museums: Concept, History and architecture with a special survey on the Turkish case
Müzeler: Kavram, tarih ve mimarlık Ek: Türkiye'deki durum hakkında bir araştırma
  1. Tez No: 53340
  2. Yazar: NİLGÜN CAMGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. JALE N. ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Müzecilik, Architecture, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze/ tanımlar, Müze/ koleksiyonlar ve kullanımlar, Müze/ sosyal, kültürel, mimari yönleri, Müze/ nasyonal, ve etnik kimlikler, The museum/ definitions, The museum/ collections and uses, The museum/ social, cultural, architectural aspects, The museum/ national, and ethnic identities
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
VI OZ MÜZELER: KAVRAM, TARİH, VE MİMARLIK EK: TÜRKİYE'DEKİ DURUM HAKKINDA BÎR ARAŞTIRMA Camgöz,. Nilgün Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale N. Erzen Ağustos 1996, 186 sayfa Bu çalışma, ondokuzuncu yüzyıldan beri halka açık kurumlar olarak hizmet veren müze anlayışlarmdaki değişimleri incelemektedir. Tez, bu değişimlerin dünyadaki kültürel değişimler,“Aydınlanma”,“Modernite”,“Post- modernite”, ile ilgili olduğu varsayımını ortaya atar. Müze, değişimlerden iki temel konuda etkilenir: koleksiyonları (içeriği) ve kullanımları (fonksiyonları). Bu iki unsur, tezdeki müze sınıflandırmasının temelini oluşturur. Yukarıda belirtilmiş olan değişimlerden üç farklı müze anlayışı geliştirilmiştir: kutsal bir koleksiyon ve bir tapmak olarak müze; evrensel bir koleksiyon ve bir konteyner olarak müze; çoğulcu bir koleksiyon ve bir toplum merkezi olarak müze. îlk anlayış ondokuzuncu yüzyılda ortaya çıkar. Eski Yunan' da kivii“Alexandria Mouseion”'unu model olarak alır. Bu nedenle, müze sadece bir tapınak değil, aynı zamanda bir araştırma merkezi olarak kabul edilir. İkinci anlayış yirminci yüzyılın ilk yarısında gelişir. Bu dönemde müze, toplum için ideal olanı gösteren evrensel bir koleksiyon oluşturmayı amaçlar. Bu tür müze anlayışında, müzenin aynı zamanda, sanat objesinin tahmin edilemeyen gelişiminin sergilenebileceği bir konteyner olarak algılanması söz konusudur. Son anlayış yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkar. Bu kapsamda müze, çeşitli aktivitelerin önerildiği ve toplumun- değişik bölümlerinin temsil edildiği bir yerdir. Müze, şehir içerisindeki fiziksel varlığıyla da toplumla somut bir iletişim kurar. Bu yüzden, tezin içeriğinde müze mimarlığı da irdelenmiştir. Günümüz dünyasında tek bir müze anlayışı yoktur. Her üç anlayış da bir arada var olup yaşamlarını bu şekilde sürdürürler. Dördüncü bir anlayış, dünyadaki son gelişmelere bağlı olarak, yakın bir gelecekte karşımıza çıkacaktır: küresel bir koleksiyon ve bilgisayarlı bir rekreasyon merkezi olarak müze. Müze, insanlığın maddi kültürünün, toplum içerisindeki milli, kültürel, ve etnik kimliklerin tarif- edilebilmesi için saklandığı ve incelendiği bir yerdir. Müze anlayışı kendini dünyadaki değişimlere adapte eder. Bu yüzden müze, insanlığın sadece maddi değil, düşünsel mirasını da koruyan ve ortaya çıkaran önemli bir kurumdur.viii
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MUSEUMS : CONCEPT, HISTORY, AND ARCHITECTURE WITH A SPECIAL SURVEY ON THE TURKISH CASE Camgöz, Nil gün M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Jale N. Erzen August 1996, 186 pages This dissertation is an analysis of transfigurations in the understanding of“museum”since its origins as a public institution first conceptualized in the nineteenth century. The dissertation, therefore, purports to assume the hypothesis that the so-called transfigurations are due to cultural changes in the World which can be cited as“The Enlightenment”,“Modernism”, and“Post-modernism”. Changes, which have been occurring in the museum are basically related to two issues: its collections (content) and its uses (functions). These two are the bases for categorizing the museum in the following dissertation. Three understandings of museum are derived from the above changes : the museum as a sacred collection and a temple; the museum as a universalIV collection and a container; the museum as a pluralistic collection and a community center. The first understanding is initiated in the nineteenth century. It takes wThe Mouseion of Alexandria" of the ancient Greece as a model. Thus, the museum is not only a temple, but also a research center. The second understanding is developed in the first half of the twentieth century when the museum is meant to have a universal collection which demonstrates that is ideal for the society. The museum is also a container in which unpredictable developments in the artworks can be displayed. The last understanding is developed in the late twentieth century. This museum is conceptualized as a place where various facilities are offered and multitudinous cultural cross sections of the society represented. The museum communicates with the public also through its physical existence in the city. Thus, the museum associated with the urban texture is also the concern of this study. There is no sole understanding of museum in the contemporary world. All three understandings coexist and are juxtaposed against each other. The museum is a place where the material culture of humanity is kept and studied in order to define national, cultural, and ethnic identities within different social mediums. The understanding of museum is to adapt itself to the changes in the world. Thus, the museum is a crucial institution for protecting and revealing not only the material, but also the intellectual heritage of mankind.