Drama, marginality, space architecture of ritual actionin archaic Greece a Hellenistic paradigm: Pergamum
Drama, sınırsallık, mekan Arkaik Yunan'da törensel hareketin mimarlığı Helenistik bir örnekleme: Bergama
- Tez No: 53341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Architecture, Art History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiir, Söylen, Dinsel Tören, Toplumsal Mekan, Drama, Tapınak, Tapmak Alam, Kentsel Tasarım, Bergama, Poetics, Myth, Ritual, Social Space, Drama, Temple, Sanctuary, Urban Design, Pergamum
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tez, eski Yunan toplum yapısında Arkaik çağ boyunca gözlenen toplumsal- ekonomik ve kültürel dönüşümlerin, antik dönem sanat ve mimarlığının kökenleri ve oluşum süreci üzerindeki etkisi, ve bunu takip eden klasik çağ Yunan toplumunun kimlik tanımının yine bu yolla oluşumu üzerinde durarak, eski çağ Akdenizi mimarlık tarihine katkıda bulunmayı hedef almaktadır. Bu çalışma, farklı disiplinlerden çeşitli verileri biraraya getirerek, bir dönemin mimarlığını, dönüşüm içinde olan o dönem toplumuyla ilişkilendirerek yorumlamayı amaçlarken, tarihsel mimarlığın metinsel karakteri üzerinde durmaktadır. Çalışma, özellikle, yukarıda tanımlanan toplumun temel toplumsal pratiğini oluşturan dinsel törenler sonucunda ortaya çıkan dinsel toplumsal mekanın üretimi üzerine odaklanmaktadır. Toplumun toplayıcı belleğini ve temel ideolojisini oluşturan söylenlerin ve dinsel törenlerin izleri, dönem mimarlığının anlambilimsel yapısında araştırılmaktadır. Tez boyunca ele alınan tartışmalar, kuzey batı Anadolu'da yeralan Bergama'nın, Helenistik döneminde kentsel mimarlık bağlamında yorumlanması ile örneklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to contribute to the history of architecture of the ancient Mediterranean by investigating the influences of the socio-economical and cultural transformations in the structure of the ancient Greek society throughout the Archaic age on the origins and the formation of ancient art and architecture and in the same way the formation of a self-definition of the classical Greek society that followed. By collaborating various data from different disciplines, this study aims to interpret the architecture of the era in relation to a general picture of its society under transformation as well as discussing the textual character of historical architecture. The study primarily focuses on the production of religious social space out of the ritual practices which were the basic social practices of the specified society. Myths and rituals, which formed the collective memory and the basic ideology of the society, are traced within the hermeneutic structure of the architecture of the era. The discussions throughout the thesis are exemplified in the interpretation of the urban architecture of the Hellenistic city of Pergamum on the north-west coast of Asia Minor.