Political role of the popular culture: The debate in Turkey as illustrated Ahmet Oktay's and Ünsal Oskay's approaches
Popüler kültürün siyasal rolü Ahmet Oktay ve Ünsal Oskay'ın yaklaşımlarında Türkiye'de popüler kültür tartışması
- Tez No: 53343
- Danışmanlar: PROF.DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Kitle Kültürü, Yüksek Kültür, Kültürel Hegemonya, Kitle Toplumu, Yabancılaşma, Güdüleme, Meşrulaştırma, Özgürlesin* VI, Popular Culture, Mass Culture, High Culture, Mass Society, Cultural Hegemony, Alienation, Manipulation, Legitimization, Emancipation IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
ÖZ POPÜLER KÜLTÜRÜN SİYASAL ROLÜ: AHMET OKTAY VE UNSAL OSKAY'IN YAKLAŞIMLARINDA TÜRKİYE'DE POPÜLER KÜLTÜR TARTIŞMASI Özdemir İlker Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Raşit KAYA Eylül 1996, 225 Sayfa Bu çalışmanın amacı popüler kültürün modern toplumlarda var olan sistemin yeniden üretimi için bir meşrulaştırma aracı olarak oynadığı toplumsal ve siyasal rolü Ahmet Oktay'ın ve Unsal Oskay'ın yaklaşımlarını ele alarak incelemektir. Popüler kültür kavramlaştırmasının Oktay ve Oskay'ın yaklaşımlarındaki işleyişi aynıdır. İki aydın, farklı entelektüel serüvenlerine rağmen, popüler kültürün siyasal rolüne ilişkin benzer yargılara ulaşmaktadırlar. Böylece, popüler kültürün toplumdaki meşrulaştırma ve güdüleme mekanizmalarının anlaşılması açısından uygun bir kuramsal araç olduğunu düşünmektedirler. Kavramın bir güdüleme aracı olarak herkes tarafından itirazsız kabul edilmesi, tüm aydınların toplumun geleceği için aynı amaçlan paylaştıklarının düşünülmesine yol açmaktadır. Bu çalışmada popüler kültürün siyasal rolü üzerindeki büyük uzlaşmanın benzer toplumsal ve kültürel projeler üretilmesine yol açmadığı savunulmuştur. Çünkü, popüler kültürün toplumsal önemi ve siyasal rolü üzerindeki kötümser değerlendirmelerde ki tam uzlaşmaya rağmen Ahmet Oktay ve Ünsai Oskay'ın yaklaşımlarında toplumda özgürleşimin sağlanabilmesinin kavramlaştırılması ilişkin toplumsal ve kültürel projeler farklılaşmaktadır. Oktay ve Oskay, kolaylıkla gözlenebilecek kuramsal yakınlıklarına karşın, toplumdaki yabancılaşmayı aşmak ve özgürleşimi sağlamak konusunda kavramsal bir uzlaşma ortaya koyamamışlardır. Diğer farklılaşmalar özellikle iki aydının toplumculuk tartışmaları ve siyasal gelişmeler üzerindeki söylemlerinde ortaya çıkmaktadır. Oktay ve Oskay'ın toplumsal ve kültürel projelerindeki ve söylemlerindeki farklılıklar farklı entelektüel serüvenlerinden ve siyasal tercihlerinden, bir başka deyişle siyasal söylem biçimlerinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POLITICAL ROLE OF THE POPULAR CULTURE : THE DEBATE IN TURKEY AS ILLUSTRATED BY AHMET OKTA Y'S AND UNSAL OSKAY' S APPROACHES Özdemir, İlker M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor : Prof. Dr. Raşit KAYA September 19%, 225 pages. The aim of this study is to analyse the discussion on the socio-political role of the popular culture in modern societies as a legitimisation mechanism for the reproduction of the existing system through elaboration of the concept on behalf of Ahmet Oktay's and Unsal Oskay's approaches. Conception of popular culture operates in the same manner in Oktay's and Oskay's approaches. They strikingly arrive at same or similar conclusions on the political role of the popular cultural forms in society even though their intellectuals origins are different. Therefore, they consider popular culture is to be a useful theoretical tool in understanding the mechanisms of the legitimisation and manipulation in society. The exclusive acceptance of the concept as an instrument of manipulation and legitimization leads to the way for a belief that all intellectuals share the same aims for the future of the society. This study suggests that the great consensus on the political role of the popular culture concept does not lead to adopt similar social and cultural projects. Because social and cultural projects differ in the conceptualization of the way the emancipation of society is established in Ahmet Oktay's and Unsal Oskay'sapproaches, despite the full consensus on the social significance and pessimistic evaluation of the political role of the popular culture. They fail to provide a conceptual consensus for transcending alienation in society and maintaining the emancipation in future, despite the easily observable theoretical affinity between these two intellectuals. Other divergence points between them emerges at the level of their discourses on socialism discussions, and on the current political developments. Differences between social and cultural projects of them, and in their forms of discourse are derived from their 111intellectual origins, and their political choices, or, in other words, political discourses of them.