Architecture and fashion: Indices of the Turkish westernization process throught the study of the fashionable in hotel architecture
Mimarlık ve moda: Türkiye'nin batılılaşma sürecinde mimarlıkta moda olgusunun otel mimarisi çerçevesinde incelenmesi
- Tez No: 53342
- Danışmanlar: AYDAN BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sosyoloji, Architecture, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Moda, Batılılaşma, Kapitalizm, Kültürel Değişim, Sosyal Yaşam, Otel. iv, Fashion, Westernization, Capitalism, Cultural Transformation, Social Life, Hotel
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ MİMARLIK VE MODA: TÜRKİYE'NİN BATILILAŞMA SÜRECİNDE MİMARLIKTA MODA OLGUSUNUN OTEL MİMARİSİ ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ Savaşkan, Erkmen MA, Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı Danışman: Öğr.Gör. Aydan Balamir Ocak 1996, 110 sayfa Bu araştırma, Türkiye'nin batılılaşma süreci ve bu doğrultuda gerçekleştirilmeye çalışılan kültürel değişim programı süresince oluşan Türk mimarlığında popüler ya da moda olanın yerini ve etkilerini irdelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma boyunca mimarlıkta moda kavramı ve modanın mimarlıktaki yeri, süreç içerisinde gerçekleşmiş olan sosyal ve siyasi gelişmeler ve bunların mimarlık üzerindeki yansımaları çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu bu batılılaşma ve kapitalistleşme hareketi, doğal olarak, bir topyekün kültürel değişim gerektirmektedir. Hedeflenen, moda olgusunun ya da bir başka deyişle, popüler olanın bu süreç içerisinde aşınmaya İİİuğrayan kültürel değerlerin ve tarihsel köken kavramının yerini tutabilecek bir olgu olarak ortaya çıkıp çıkmadığı sorusunun peşinden gitmektir. Araştırma, batılılaşma süreci içindeki Türkiye'nin geçirmiş olduğu önemli sosyal değişim dönemleri ve bu dönemlerde inşa edilmiş ve zamanlarının özelliklerini iyi yansıttığı düşünülen dört otel binası üzerine temellendirilmiştir: Pera Palas (19.yüzyıl), Ankara Palas (Cumhuriyet' in kuruluşu), İstanbul Hilton (liberal ekonomi ve bunun sosyal gereklerine geçiş), Ankara Hilton (çoğulcu dönem ve arabeskleşme). Büyük otel binalarının seçilmiş olması ardındaki düşünce, bu binaların batılılaşma dönemi esnasında Türk mimarlık söylemine batıdan giren bir fonksiyon oluşları ve aynı zamanda sosyal değişimleri ve onların mimarı reprezantasyonlarmı rahatça izlemeye olanak sağlayan, günlük ve toplumsal hayat merkezleri teşkil etmeleri esasına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURE AND FASHION: INDICES OF THE TURKISH WESTERNIZATION PROCESS THROUGH THE STUDY OF THE 'FASHIONABLE' IN HOTEL ARCHITECTURE Savaşkan, Erkmen MA, Department of History of Architecture Supervisor: Inst.Aydan Balamir January 1996, 110 pages This thesis is about the position and impacts of the 'fashionable' in/on Turkish architecture within the process and period of the transformation towards westernization. It is a trial of observing the concept of the popular in architecture through sociological and ideological developments and their reflections on the Turkish architectural scene in their current period. The aim is to trace the question whether fashions can be (or were) taken as a replacement of history and tradition within a period where the rejection of thelatter was on plan for the sake of cultural transformation towards western capitalism. As cases to reflect upon, great Hotel buildings are chosen, taking care that each of these would mark an important period of social change: Pera Palas, Ankara Palas, Istanbul Hilton and Ankara Hilton. The motivation leading to this choice was going after their items of constituting centers of daily and social 'high life' out of which social (therefore, ideological) changes and their representations through architecture can be observed.