The Spontaneous ideolgy of the scientists a case study sociologist in Turkey
Bilim adamlarının kendiliğinden ideolojisi: Türkiye'deki sosyologlar üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 53344
  2. Yazar: NERİMAN AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, ideoloji, kendiliğinden ideoloji, sosyoloji, toplumsal pratik. VI, Science, ideology, spontaneous ideology, sociology, social practice. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz TOPLUMBİLİM PRATİ?İ İDEOLOJİSİ, TÜRK TOPLUMBİLİMCİLERİ ÖRNE?İ AÇIKALIN, Neriman Yükseklisans tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan Ünal NALBANTO?LU Ocak, 1996, 61 Sayfa Bu çalışma, toplumbilim pratiğinin ideolojisini, diğer bir deyişle toplumbilimcilerin kendiliğinden ideolojisini anlamaya yöneliktir. Bu amaçla 'bilim', 'ideoloji' ve 'sosyoloji' kavramları üzerine teorik bîr tartışma oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu kuramsal çerçevenin ışığında, Türk toplumbilim pratiği üzerine alan çalışması yapılmıştır. Bu bağlamda örneklemin sınırlılıkları da gözönünde bulundurularak, toplumbilimin toplumsal bir pratik olduğu ve bu pratiğin bir ideolojisinin bulunduğu sonucuna varılmaktadır. Kendiliğinden ideolojiyi tanımlayan unsurlar ise, bilim ve bilimadamının objektifliği, profesyonellik, bilimadamının tarafsızlığına inanç, toplumsal gelişme düşüncesine bağlılıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IDEOLOGY OF SOCIAL PRACTICE, TURKISH SOCIOLOGIST MODEL AÇIKALIN, Neriman M.S. in Sociology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hasan Ünal NALBANTO?LU January 1996, 61 pages This study is an attempt in understanding the 'spontaneous' ideology of sociological practice, which was first advanced as a thesis by Althusser. For this purpose,“science”,“ideology”and“sociological practice”as concepts are first approached from a theoretical viewpoint with the help of which a limited case study is conducted with respect to the sociological practice in Turkey. Since sociology is a social practice, this practice has really an internal ideology of itself. The factor that describes the spontaneous ideology are, objectivity of 111science, objectivity of the scientist, professionalism, believing in the neutrality of scientists, and a strong belief in social development.