Aysel Özakın'ın roman ve hikâyelerinde sosyal meseleler
Social problems in Aysel Özakin's novel and stories
- Tez No: 533438
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aysel Özakın, roman, hikâye, sosyal mesele, kadın, toplum, sosyo-ekonomi, göç, taşra, eğitim, evlilik, baskı, gelenek, Aysel Özakın, novel, story, social issue, woman, society, socioeconomic, migration, provincial, education, marriage, pressure, tradition
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmamızın amacı Aysel Özakın'ın roman ve hikâyelerindeki sosyal meseleleri tespit etmektir. Bu çalışma giriş ve sonucun dışında üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmaya zemin hazırlamak için 'Giriş' kısmında edebiyat sosyolojisi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm kadın ve toplumu ele almaktadır. Burada gelenek ve gelenek karşısında kadın, toplum ve aile baskısı, evlilik ve cinsel istismar, kadın için büyük şehrin zorlukları ve toplumda kendine yer edinemeyen kadının yalnızlaşması incelenmiştir. İkinci bölüm de ise sosyo-ekonomik yapıdan kaynaklanan sosyal meselelere odaklanılmıştır. Bu bölümde kitapta verilen bilgilerden yola çıkılarak eğitim, göç ve taşra hakkında veri toplanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümü aydın ve halk arasındaki çatışma oluşturmaktadır. Burada aydının ve halkın ideolojiye bakışları, aydının din ve geçmiş eleştirisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our work is to identify social issues in Aysel Özakın's novels and stories. This work is formed into three parts except introduction and conclusion. İn order to prepare the ground fort he study information about literature sociology was given at the entrance. The first part is women and society. In this part, we researched women in the face of tradition and tradition; society and pressure; marriage and sexual abuse; the diffuculties of the big city for women; loneliness of a women who can not take place in society. The second part is the socio-economic structure. In this section, we tried go gather data about education, migration and provinces from the information given in the book. The third part is the conflict between the intellectuals and the people. The ideology of the intellectuals and the people, the intellectual religion and the past criticism have been identified in this section.