Varlık ve zaman perspektifinden Heidegger'de özne ve söylem
From being and time perspective subject and discourse in Heidegger
- Tez No: 533479
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRAGÜL AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dasein, fenomenoloji, özne, söylem, Dasein, phenomenology, subject, discourse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Heidegger'de özneye dair bakış açısını ele almak ve özne-dil ilişkisini incelemektir. Bu bağlamda tezde öncelikle Heidegger'in geleneksel felsefeye yönelik eleştirisi Var'ı dillendirmelerindeki başarısızlık bağlamında ele alınarak varlığın anlamı sorusunun üstünün nasıl örtündüğüne değinilmiştir. Heidegger'e göre varlık'ın üstünün örtülmesi, öznenin de kökensizleştirilmesine sebep olmuştur. Geleneksel felsefe varlık'ı gözden kaçırdığı ve aklı yücelttiği için Dasein'ın varoluşunu dünyasal oluşundan koparıp kendi kendine salt bir tasarımlayıcı hale getirmiştir. Oysa Heidegger'e göre özne- Heidegger'in terminolojisi ile Dasein- bir dünyasallığa aittir. Dasein dünyasallığında bir ilişkiler ağına sahip ve bir hazır bulunuşa –örneğin dili hazır bulması gibi- aittir. Bu sebeple –dünyasal olması- hep bir ruh hali içinde tezahür eder. Heidegger'e göre en pür thoria'da bile bir ruh hali vardır. Bu bağlamda çalışmaHeidegger'in ontolojisini konulaştırırken Dasein'ın ruh hallerinin incelenmesini de amaçlanmış ve ruh hallerinin, zaman fenomeni bağlamında açığa çıkma olanaklarını analiz etmiştir. Heidegger'e göre varlık'ın anlaşılmasının olanaklı ufku zaman olduğu için, çalışmada zamanın ekstazları incelenmiş ve özellikle Dasein için ehemmiyet taşıyan gelecek fenomeni üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda Dasein'ın fırlatılmış olması ve ölümle yüzleşmesi varlık- hiçlik kutupluluğu içindeki salınımlı varoluşsalllığının geleceksel saklı imkanına otantik erişimini sağlar. Böylelikle özne, bu zaman bağlamında temporilitesinin de farkına varmış olmaktadır. Özne, geleneksel felsefenin sabitleyiciliğinin aksine, Heidegger'in fenomenolojik ontolojisinde hep bir açığa çıkma olarak karşılık bulmaktadır. Öznenin sabit bir özü olmasından ziyade, özü onun ekstatik süregitmesinde yatmaktadır. Bu nedenle,zamanın ufkunda anlaşılmaya çalışılan öznenin asli varoluşua tezde fenomenolojik ve hermeneutik bir zemine çekilmiştir. .
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the Heidegger's perspective on subject and to examine the relation between subject and language In this context, Heidegger's critique of traditional philosophy,which failed to recognize Being, was first examined and then how the supremacy of existence was covered. According to Heidegger, covering the top of the Being has caused the subject to become baseless. Since traditional philosophy overlooked the Being and exalted the mind, it has made Dasein a mere designer by breaking off its existence from its earthly form. According to Heidegger, however, the subject belongs to Heidegger's terminology and Dasein-earthism. Dasein has a network of relationships in his earthlyness and belongs to a readiness e.g. to find the language existent. For this reason his earthliness have always within a mood. According to Heidegger, even in the purest thoria, there is a mood. In this context this study also aimed at investigating Dasein's moods while taking Heidegger's ontology into consideration and also examined the capability of emergence of moods within the context of time phenomenon. Because, according to Heidegger, Being can only be understood within the horizon of time ecstasy of time is examined and future phenomeno, which has importance for Dasein, is emphasized. Within the context, Dasein's launch into the world, his confrontation with the death and his oscillation in nothingness and Being has given him an access to capability of existential which is hidden in future. Therefore, within this context of time, subject becomes aware of this temporality. The subject, in contrast to the stabilization of traditional philosophy, always finds a disclosure in Heidegger's phenomenological ontology. Rather than having a fixed essence of the subject, his essence lies in its ecstatic continuation. As a result, in this study, the real existence of the subject, which has been tried to be understood within the horizon of time examined in the basis of phenomenology and hermeneutics.