Varoluşçu felsefe ve eğitim programı üzerine bir inceleme
An examination on existentialist philosophy and curriculum
  1. Tez No: 583200
  2. Yazar: EMİNE TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, eğitim, eğitim felsefesi, Varoluşçuluk, eğitim programı, Philosophy, education, education philosophy, Existentialism, curriculum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Varoluşçuluk, II. Dünya Savaşı sonrasında insanın kendi benliğini yaşadığı zaman içerisinde tarihsellik boyutuyla sorguladığı, kendi kişisel ben'inin anlamını bulma çabasıdır. Buna bağlı olarak varoluşçu felsefi akım perspektifinde; birey, özgürlük, varlık ve öz, seçim, ölüm gibi konular ön plana çıkmıştır. Varoluşçu felsefî akımın eğitim perspektifi öğrenci açısından; bilgi, öğretmen, program, içerik, değerlendirme boyutlarıyla ele alınmıştır. Bu çalışma ile günümüz eğitim sorunlarına varoluşçu eğitim perspektifinden bir bakış açısı kazandırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Nitel bir yapıya sahip olan bu araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırma içerisinde felsefe, eğitim felsefesi ve program alanı ile ilgili kaynaklar, varoluşçu felsefe çerçevesini kapsayacak şekilde veri kaynakları olarak kullanılmıştır. Araştırmada varoluşçu felsefe ve varoluşçu eğitim kendi kapsamı içerisinde ve diğer eğitim felsefeleri ile karşılaştırmalı olarak betimsel analiz süreci ile incelenmiştir. Bulgular: Bu araştırmada varoluşçu eğitimin felsefi temelleri, eğitim programları ve eğitim uygulamaları ele alınmıştır. Varoluşçu eğitim anlayışıyla birlikte günümüz eğitimine bakış açısı farklılaşmış, eğitimde bireyin yeri“öz”ve“varoluş”açısından sorgulanıp eğitimin bireyin kişisel ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerektiği ön plana çıkmıştır. Sonuç: Varoluşçu eğitim açısından, eğitim bütünüyle birbirinden farklı olan öğrencilerin ilgi ve ihtiyacı doğrultusunda alternatif bakış açılarını içine alan olanaklarla sağlanabilir. Öğrenci, demokratik eğitim ortamında kendi özgür iradesi ve sorumluluğun getirdiği seçimleriyle eğitimde aktif olarak kendi varoluşunu anlamlandırmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the wake of the Word War II, existentialism is the effort to find the meaning of one's personal self during the time period he lives by qusetioning his own self throughout the dimension of historicity. Accordingly, in the perspective of the existentialist philosophical movement, such subject as indivuduality, freedom, being and essence, choice and death have come to the fore. The educational perperctive of the existentialist philosophical movement was studied in terms of student, knowledge, curriculum, contex and evalution dimensions. In this study, it is aimed to gain an existentialist educational perspective fort he problems in education today. Method: In this research with a qualitive structure, the datum were analyzed using document rewiew method. In the research, the sources about philosophy, philosohy of education and the curriculum area were used as the data sources covering the existentialist philosophical faremework. In the research, the existentialist philosophy and existentialist education were examined in terms of descriptive analysis process in its own scope and in comparison with the other educational philosophies. Findings: In this research, the foundations of the existentialist educational philosophy, educational curriculum and educational practises were studied. Together with the existentialist understanding of education, the perspective today's education has been differentiated, the place of the individual in education has been questioned in terms of essence and existence and it was found out that the education should be arrendeg according to the individual's needs. Results: In terms of existential education, education can be provided with the opportunities that include alternative perspectives in line with the interests and needs of the students who are totally different from each other. In a democratic educational environment, the student must make sense of his own existence in education actively with the choices that his own free will and responsibility bring.