Dynamics of liner shipping networks and trade volume: A case study of West African and Turkish ports
Düzenli hat taşımacılığı ağları ve ticaret hacminin dinamikleri: Batı Afrika ve Türkiye limanları üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 533493
  2. Yazar: NGESANG APISEH NGENJANG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenli Deniz Taşımacılığı, Ticaret, Batı Afrika, Limanlar, ticaret hacmi, düzenli hat deniz taşımacılığı ağları, Liner shipping, Trade, West Africa, Ports, trade volume, Liner Shipping Networks
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Düzenli hat taşımacılığı konteynerin icadından beri taşımacılık endüstrisinin vazgeçilmez olgularından biri olmuştur. Konteyner, yükün dünyanın dört bir yanına taşınmasını sağlayan araçlardan biridir. Farklı kıtalardaki ülkelerin kıyıları boyunca dağılmış çeşitli limanlar, yükleri konteynerlerin içinde bir ülkeden diğerlerine taşıyan taşımacılık hatları tarafından sağlanan birçok servis aracılığıyla birbirine bağlanır. Bu limanların ve taşımacılık servislerinin birleşimi düzenli hat taşımacılık ağlarını oluşturur. Bu ağlar uluslararası ticaretin yapıldığı alanlarda oluşmaktadır. Ticaret ve düzenli hat taşımacılığı ağları birbirleri ile yüksek derece bağlantılı değişkenlerdir. Bu çalışma düzenli hat taşımacılığı ve ticaret hacmi arasında meydana gelen farklı dinamikleri anlamak için düzenli hat taşımacılığı ve ticaret hacmi arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörleri incelemektedir. Vaka çalışması olarak Batı Afrika ve Türkiye arasındaki düzenli hat taşımacılık ağları kullanılmıştır. Batı Afrika bölgesinden beş liman seçilip analizler bu limanlar temel alınarak yapılmıştır. Kalitatif metod kullanılarak, çalışma alanı kapsamında yer alan farklı sektörlerdeki katılımcılara yapılan anket vasıtasıyla bilgiler toplanmıştır. Bulgular, düzenli hat taşımacılık ağlarını ve ticaret hacmini etkileyen beş ana faktör olarak finansal faktörleri, altyapısal faktörleri, ağ yapısı dizaynı, rekabet/işbirliği ve ticaret faktörlerini göstermiştir. Bu faktörleri dikkate almak taşımacılara karar vericilere, terminal operatörlerine ve liman planlayıcılarına farklı amaç ve gündemlerine fayda sağlamak için daha iyi karar verme konusunda yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Since the discovery of containers, liner shipping has become an indispensable phenomenon in the transportation industry. It is one of the main means through which cargo is transported around the globe. The various seaports scattered along the coasts of countries in different continents are connected to each other through several services created by shipping lines, transporting cargo in containers from one country to the other. The combination of these seaports and shipping service add up to form liner shipping networks. These networks form the grounds on which international trade is carried out. Trade and liner shipping networks are therefore two highly interconnected variables. This study examines the factors that affect the relationship between liner shipping networks and trade volume in order to understand the different dynamics that exist between them. The Liner shipping network between West Africa and Turkey is used as a case study. Five ports in the West African region were selected and the analysis was based on these ports. Using a qualitative method, information was gathered by carrying out a survey that involved participants from different sectors in the area of study. The findings show five main factors that affect liner shipping networks and trade volume which include; financial factors, infrastructural factors, network structure design, competition/cooperation and trade factors. Hinging on these factors, carriers, policymakers, terminal operators and port planners could make better decisions in order to benefit their different objectives and agenda.