Fiziksel ve duygusal istismar mağduru olan ve olmayan çocukların sosyal destek algılamaları ve bağlanma stillerinin karşılaştırılması
A comparison of the social support perceptions and attachement styles of the children who are victims and non-victims
- Tez No: 533597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel istismar, duygusal istismar, algılanan sosyal destek, bağlanma stilleri, Physical abuse, emotional abuse, perceived social support, attachment styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
araştırmada duygusal ve fiziksel istismar mağduru olan ve olmayan çocukların sosyal destek algılamaları ve bağlanma stillerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örnekleminde toplamda 1179 öğrenci bulunmaktadır ve bu öğrencilerin 603'ü ortaokul öğrencilerinden ve 576'sı lise öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Bağlanma Stilleri Ölçeği”,“Çocuk ve Ergenler için Sosyal Destek Değerlendirme Ölçeği”ve araştırma sürecinde geliştirilen“Çocuk İstismarını Belirleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda fiziksel ve duygusal istismar mağduru olan ve olmayan çocukların sosyal destek algılamaları ve bağlanma stilleri arasında mağdur olmayan çocukların lehine anlamlı bir farklılaşma olduğu bulunmuştur. Mağdur çocukların kaçınan ve kaygılı bağlanma stillerine sahip oldukları ve sosyal destek algılamalarının diğer çocuklara göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, fiziksel ve duygusal istismara maruz kalma durumunun kaçınan ve kaygılı bağlanma stili ve algılanan sosyal destek tarafından anlamlı düzeyde yordandığı ve olumsuz bağlanma stillerinin ve düşük sosyal destek algılamasının çocukların istismara maruz kalmaları noktasında önemli birer risk faktörünü oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare social support perceptions and attachment styles of children who are victims and non-victims of emotional and physical abuse. There are 1179 students in total in the sample of the study, and 603 of them are secondary school students and 576 high school students.“Attachment Styles Scale”,“Social Support Assessment Scale for Children and Adolescents”and“Determining Child Abuse Scale”developed during the research process were used in the study as data collection tools.As a result of the study, it was found that there was a significant difference in favor of the non-victim children between the social support perceptions and attachment styles of the victim and non-victim children of physical and emotional abuse. It was determined that victim children have avoidant and anxious attachment styles and social support perceptions are significantly lower than other children. In addition, it was determined that physical and emotional abuse exposure was significantly predicted by avoidant and anxious attachment style and perceived social support and negative attachment styles and low perception of social support were important risk factors for children to be exposed to abuse.