French economy in the 1930s: A Comparison of French and British experiences of the world depression
1930'larda Fransa ekonomisi: Dünya bunalımının Fransa ve İngiltere tezahürlerinin kıyaslaması
  1. Tez No: 53363
  2. Yazar: YILDIRIM KIRGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİCİHAN İSLAMOĞLU İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Altın standardı, Döviz kurları, Fransız sanayi sektörü, Hükümet politikaları, İktisadi kriz, Yapısal dönüşüm. IV, Economic crisis, Exchange rates, French industrial sector, Gold standard, Government policies, Structural change. III
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZ 1930'LARDA FRANSA EKONOMİSİ: DÜNYA BUNALIMININ FRANSA VE İNGİLTERE TEZAHÜRLERİNİN KIYASLAMASI Kırgöz, Yıldırım Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Huricihan Îslamoğlu-İnan Eylül 1996, 55 sayfa Bu çalışma iki dünya savaşı arasında sanayi yapısını ve iktisadi gelişimini İngiltere ile kıyaslayarak Fransa ekonomisini incelemiştir. İlk olarak altın standardı, döviz kurları, devletin iktisadi ve sosyal politikaları ve uluslararası işbirliğinin Fransa'nın 1918-1938 yılları arasındaki iktisadi gelişimi üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Daha sonra, Fransız sanayi sektöründeki dönüşüme bakarak ve İngiltere ile karşılaştırarak Fransa'nın 1930'lardaki iktisadi krizinin derinliğinin arkasındaki gerçek nedenin sanayi sektöründeki yapısal dönüşüm ve Fransız ekonomisinin değişen üretim süreçlerine uyum sağlayamaması olduğu ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRENCH ECONOMY IN THE 1930S: A COMPARISON OF FRENCH AND BRITISH EXPERIENCES OF THE WORLD DEPRESSION Kırgöz, Yıldırım M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Huricihan Islamoğlu-înan September 1996, 55 pages This thesis analyzes French economy between the two World Wars by comparing its economic performance and industrial structure to that of Britain. First, the role of the gold standard, exchange rates, government economic and social policies and international cooperation in the specific path of the French economy between 1918-1938 is examined. Then, by looking to the transformation of the French industrial sector and comparing it to the one of England it is argued that the real reason behind the severity of the economic crisis in France in the 1930s is the structural change that occurred in its industrial sector and the inability of the French economy to adapt to the changing production patterns.