Futbol fanatizmi ve yeni medya: Ekşisözlük'te yer alan nefret söylemleri üzerine bir inceleme
Football fanatism and new media: A research on hate speeches on Ekşisözlük
  1. Tez No: 533656
  2. Yazar: CEM YÜCETÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Fanatizm, Ekşisözlük, Nefret Söylemi, Futbol, New Media, Fanatism, Ekşisözlük, Hate Speech, Football
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Web 2.0 teknolojileri temelinde şekillenen Yeni Medya, kullanıcılara içerik üretimine dahil olabilecekleri yeni ortamlar sağlamıştır. Bu sayede kullanıcılar pasif okuyucu durumundan aktif birer okur yazar konumuna geçiş yapmıştır. Kullanıcıların çok noktadan çok noktaya, yatay ve eş düzeyli iletişim kurabilecekleri bu ortamlar medya iktidarları ile sıradan kullanıcılar arasındaki bilgi asimetrisinin ortadan kalkmasına da fırsat sağlamıştır. İletişimin demokratikleşmesi ve kullanıcıların üreten tüketici konumuna geçmesi sosyal ve ekonomik anlamda birçok yeni gelişmeye de yol açmıştır. Yeni medya ortamlarında yeniden üretilen ve dolaşıma sokulan nefret söylemleri de yeni medyanın olumsuz olarak sayılabilecek sosyal gelişmelerinden birisidir. Yeni medya ve nefret söylemi denilince akla ilk gelen konulardan birisi de futboldur. Zira dünyada ve ülkemizde futbol yalnızca bir oyun ya da bir boş zaman aktivitesi değil, aynı zamanda adeta bir varoluş ve aidiyet biçimidir. Yeni medya ortamlarının korunaklı ve anonim yapısının verdiği konforu olumsuz şekilde kullanan fanatiklerin bu mecralarda nefret söylemlerini üreterek yeniden dolaşıma soktuklarına sıklıkla rastlanmaktadır. Ülkemizde futbol hem geleneksel medyada hem de yeni medyada epeyce yer tutmaktadır. Türkiye'de kullanıcıların içerik üretimine dahil oldukları ilk platformlardan birisi de Ekşisözlük'tür. Ekşisözlük'te ve diğer yeni medya mecralarında futbola ilişkin konuların gündem olma sıklığı dikkat çekmektedir. Çalışmada Türkiye Süper Ligi'nde 2017-2018 sezonunda futbol ilgili başlıklarda fanatiklerinin oluşturduğu içeriklerde yer alan nefret söylemleri incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken söylem analizi yöntemiyle birlikte içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
New Media, created on the basis of Web 2.0 technologies, has provided new environments for users to be involved in content production. In this way, users have changed from passive reader to active reader-writer position. These environments, where users can communicate from multi-point to multi-point, horizontal and peer-to-peer communication, have also provided the opportunity to eliminate information asymmetry between media and ordinary users. The democratization of communication and the transition of users to the consumer position have led to many new developments in social and economic terms. The hate speech that is reproduced and circulated in the new media is also one of the social developments that can be considered as negative in new media. One of the first things that comes to mind when it comes to new media and hate speech is football. Because football in the world and in our country is not only a play or a leisure activity, but also a form of existence and belonging. It is common that the fanatics who use the comfort of the protected and anonymous structure of the new media environments, are re-circulating by producing hate speech in these channels. In our country, football is a subject that holds quite a place both in the traditional and the new media. In Turkey, Ekşisözlük is one of the first platforms that users are included in the production of content. In Ekşisözlük and other new media platforms, it gets the attention that the frequency of issues related to football is being on the agenda. In this study, in Turkey's Super League 2017-2018 season, the contents created by fans in soccer-related titles included hate speech are examined. In this study, discourse analysis method and content analysis method were used.