Diyetle alınan doymuş yağ asitleri veya fruktozun böbrek ve kalpte bazı PRO-inflamatuar sitokinler üzerine etkisi
The effect of dietary fructose or saturated fatty acids on some proinflammatory cytokines in heart and kidney
  1. Tez No: 533680
  2. Yazar: MAHMUT BODUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN NERGİZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, doymuş yağ asitleri, fruktoz, kalp, böbrek, Inflammation, saturated fatty acids, fructose, kidney, heart
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son yıllarda, diyetle tüketimi artan fruktoz ve doymuş yağ asitlerinin, kan ve dokularda pro-inflamatuar yanıt sürecini aktive ederek kronik hastalıkların etiyolojisinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, doymuş yağ asitleri veya fruktozu yüksek içeren diyetin farelerin plazma ile kalp ve böbrek gibi bazı organlarda pro-inflamatuar sitokin düzeyleri üzerine olası etkilerinin incelenmesidir. Dokuların elde edildiği bir önceki çalışmada C57BL/6 tipi fareler (n=40, 8 haftalık) 2 haftalık standardizasyon sürecinin ardından 4 farklı gruba ayrılarak; izokalorik standart yem (kontrol), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), doymuş yağ asitleri (SFA) ve fruktozu (FRU) yüksek içeren diyetler ile ad libitum 15 hafta süresince beslenmiştir. Diyet dönemi sonunda ötenazi yapılan farelerin kan ve dokuları izole edilerek deney sonlandırılmıştır. Diyet müdahalesi döneminde en yüksek yem tüketimi FRU grubunda saptanmıştır (p0,05). Western-blot bulgularına göre, SFA ve FRU gruplarında böbrek ve kalp dokularının TNF-α, IL-1β ve IL-6 ekspresyon düzeylerinin artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuçlar; diyetle fruktoz veya doymuş yağ asitlerinin yüksek alımının, kan ve dokularda aktive ettiği pro-inflamatuar yanıt süreçleri göz önüne alınarak, kronik hastalıklar için bir risk faktörü olabileceğini ve bu nedenle tüketiminin sınırlanması gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, it has been hypothesized that dietary high consumption of fructose or saturated fatty acids may play a role in the aetiology of chronic diseases by activating the pro-inflammatory mechanisms in blood and tissues. The aim of this study was to investigate the possible effects of high saturated fatty acids or high fructose containing diet on proinflammatory cytokines of plasma and storage tissues including kidney and heart. In the previous study, in which tissues were obtained, C57BL/6 type mice (n=40, 8 weeks-old), after the standardization period of 2 weeks, were divided into 4 groups and fed with standart chow (Control), high monounsaturated fatty acids (MUFA), high saturated fatty acids (SFA), high fructose (FRU) containing diets ad libitum for 15 weeks. At the end of dietary period, the mice were euthanized, then blood and tissues were isolated and the study was terminated. It was determined that feed intake in FRU group was higher than other groups (p0,05). According to western-blot analysis, TNF-α, IL-1β and IL-6 expression of kidney and heart tissues increased in SFA and FRU groups. Results suggests that the dietary high fructose or high saturated fatty acids might be a risk factor for chronic diseases and should therefore be limited by considering pro-inflammatory response processes in plasma blood and tissues.