Yöneticilerin işkolik davranışlarının yaşam doyumlarına etkisi: Konaklama işletmeleri örneği
The effect of managers' workaholic behaviors on life satisfaction: Example of accomodation enterprises
- Tez No: 533722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, Yaşam Doyumu, Yöneticiler, Konaklama İşletmeleri, Workaholic, Life Satisfaction, Managers, Accomodation Enterprises
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz dünyasında artan rekabet ve teknolojik gelişmeler çalışma koşullarında da bir takım değişimlere neden olmuş, çalışmaya ilişkin mekân ve zaman önemini yitirmiş, çalışanlar artık iş yerlerinden bağımsız olarak, işlerini istedikleri yerden ve istedikleri zaman yürütebilir hale gelmişlerdir. Bu değişim, çalışanları çalışma saatlerinin dışında da çalışmaya itmiş ve çalışanların işe ayırdığı zamanın sınırlarının ortadan kalkmasına ve birer işkoliğe dönüşmelerine neden olmuştur. İşkoliklik, bireyler üzerinde tükenmişlik, işten kaçma eğilimi, örgütsel amaçlardan uzaklaşma verimliliğin düşmesi, iş yaşamı ve özel yaşamı arasında denge kuramama ve yaşam doyumunda düşüş yaşamasına sebep olmaktadır. Özellikle turizm sektörü gibi çalışma saatlerinin fazla olduğu sektörlerde daha fazla görülmektedir. Bu bağlamda kişilerin işkoliklik eğilimleri ile yaşam doyumları arasındaki ilişkiyi incelemek ciddi önem arz etmektedir. Bu amaçla araştırmada turizm işletmeleri yöneticilerinin işkolik davranışlarının yaşam doyumlarına etkisi incelenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları ve sınırlılıkları belirtilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesi üzerinde durulmuştur. Bu bölümde işkoliklik ve yaşam doyumu kavramları açıklanmaya çalışılmış ve konuyla ilgili yapılan alan araştırmaları bu başlık altında değinilmiştir. Üçüncü bölümünde, araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri toplama aracı, teknikleri ve süresi hakkında bilgi verilerek verilerin analiz yöntemine değinilmiştir. Dördüncü bölümde, elde edilen verilerin analizleri ve bu analizlerden elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Son olarak beşinci bölümde ise bulgulardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve bu sonuçlar ışığında çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, increasing competition and technological developments have caused some changes in working conditions, employees are now able to carry out their jobs, irrespective of their place of work wherever and whenever they want. This change has pushed employees to work outside working hours and has caused employees to limit their time to work and turn them into a workaholic. Workaholicism, burn out on individuals, the tendency to escape from work, the decrease of efficiency from organizational goals, the balance between work life and private life and cause a decrease in life satisfaction. In this respect, it has great importance to examine the relationship between the workforce tendency and life satisfaction. For this purpose, the effects of workaholic behaviors of tourism managers on life satisfaction were investigated in this research. The study consists of five chapters. In the first part of the study, the problem' purpose, importance, assumptions and limitations of the research are stated. In the second part was focused on the conceptual framework of the study. In this chapter, the concepts of work-life and life satisfaction are tried to be explained and the field researches which related to the subject are mentioned under this title. In the third chapter, the information was giving about research of model, universe and sample, data collection tool, techniques and duration and was mentioned analysis of method. In the fourth chapter, the analyzes of the data which obtained and the findings that are obtained from these analyzes were interpreted. Finally, in the fifth chapter, the results which are obtained from the findings were evaluated and various suggestions were developed in the light of these results.