Cs katkısının BSCCO süperiletkeninin fiziksel özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
Effects of Cs substitution on physical properties of BSCCO superconductor
- Tez No: 533763
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik Süperiletekenler, katkılama, XRD, SEM, DC manyetik ölçümler, kritik geçiş sıcaklığı, Bi-2212, Ceramic Superconductors, Substitution, XRD, SEM, DC Magnetic Measurements, Critical Transation Temperature, Bean Model, Bi-2212
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Bi2Sr2Ca1-xCsxCu2O8+δ yapısındaki bulk ve fiber numuneleri katıhal ve LFZ tekniği kullanılarak x=0, 0.025, 0.05, 0.075, 0.1, 0.125, 0.15 konsantrasyonlarında üretildi. Bi-2212 süperiletkenlerde Ca yerine Cs katkılayarak süperiletkenlik özellikleri XRD, SEM, DC manyetik ölçümler yaparak belirlendi. Kritik geçiş sıcaklığı (TC) değerleri M-T ölçümlerinde Cs içeriğine bakılarak bulk numunelerinde çok fazla değişim göstermediğini ve tüm bulk numunelerinde 80 K civarında bir değerde bulundu. Fiber örnekler ise 90 K civarında TC sıcaklığına sahipti. Manyetik histerisis eğrileri, bulk numuneler için Cs konsantrasyonun artışıyla daraldığı, fakat fiber örneklerinde en geniş histerisis eğrisine sahip olan numunenin x=0.05 Cs katkılı numune olduğu bulundu. Ek olarak, kritik akım yoğunluğu (JC), tüm numuneler için Bean modeli kullanılarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study, bulk and fiber superconductors of Bi2Sr2Ca1-xCsxCu2O8+δ (x= 0.0, 0.025, 0.05, 0.075, 0.10, 0.125, and 0.15) were produced by a solid-state and LFZ techniques. The variations of superconducting properties by Cs substituting for Ca in Bi-2212 superconductors have been studied via X-ray diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM), DC magnetic measurements (M-H and M-T). The critical transition temperature, TC, values were not significantly changed by increasing Cs content and from M-T measurements it was found as around 80 K for all bulk samples and 90 K for all fiber samples. It is observed from the XRD patterns that the major phase is Bi-2212 for all samples. The magnetic hysteresis results indicate that by increasing Cs doping the loop widths decrease for bulk samples, but in fiber samples the widest hysteresis loop is x=0.05. Additionally, the critical current densities, Jc, of samples have been calculated by using the Bean's critical state model.