The Effect of foreign accent on comprehension: A study on comparative Turkish English phonology as reflected on the pronunciation of Turkish learners
Yabancı aksanın anlaşılabilirlik üzerindeki etkisi: Türk öğrencilerin sesletimi konusunda Türkçe-İngilizce karşılaştırmalı ses bilimi üzerine bir çalışma
- Tez No: 53377
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seslerim, anlaşılabilirlik, Pronunciation, comprehensibility iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Öz Yabancı Aksanın Anlaşılabilirlik Üzerindeki Etkisi: Türk Öğrencilerin Sesletimi Konusunda Türkçe-İngilizce Karşılaştırmalı Sesbilimi Üzerine Bir Çalışma Yıldızçelik, Sevimhan Yüksek Lisans, İngliz Dili Öğretimi Tez Yöneticsi : Doç.Dr. Deniz ZEYREK Ağustos 1996, 90 Sayfa. Bu çalışma, Türk öğrencilerinin İngilizce sesletimi hakkında (hem Türk hem İngiliz) İngilizce öğretmenlerinin algı ve yorumlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, aynı zamanda, doğru olmayan seslerimin anlaşılabilirliği etkileyip etkilemediğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Veriler Bilkent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulundaki öğrenci deneklerden toplanmıştır. Kullanılan veri toplama aracı, Bilkent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek okulunda çalışan 30'u Türk 30'u İngiliz, 60 İngilizce Öğretmeninin 11 öğrencinin okudukları bir pasajın kaydını dinleyerek cevapladıkları bir ankettir. Doğru olmayan seslerim ve anlaşılabilirlik hakkında iki çeşit sonuca varılmıştır. Bir sonuç yanlış seslerimin anlaşılabilirliği olumsuz etkilediğini göstermiştir; diğer bir analizde bu iki değişken arasında bir ilişki bulunamamıştır. Bununla beraber, İngiliz ve Türk öğretmenlerin yanlış seslerim ve analaşılabilirlik arasındaki ilişkiyi değerlendirmelerinde bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Foreign Accent on Comprehension: A Study on Comparative Turkish English Phonology as Reflected on the Pronunciation of Turkish Learners Yıldızçelik, Sevimhan M.A., English Language Teaching Supervisor: Assoc. Prof.Dr.Deniz ZEYREK August 1996, 90 Pages. This study aims to study the perception and comments of English teachers (both English and Turkish) on Turkish students' pronunciation. It also aims to investigate whether deviant pronunciation affects comprehensibility. The data have been collected from subjects at Bilkent University School of English Language. The data collection instrument was a questionnaire which 60 teachers of English (30 English, 30 Turkish) at Bilkent University School of English Language filled in while listening to 1 1 students' recordings of the reading passage. Two kinds of result were reached at the end about deviant pronunciation and comprehensibility. One result shows that basically, deviant pronunciation affects comprehensibility negatively, but in another analysis no relationship could be found between the two variables. Moreover, it was found that there is no difference between English and Turkish teachers in the way they evaluate the relationship between deviant pronunciation and comprehensibility.