L'influence de la langue maternelle des étudiants sur l'apprentissage du Français
Üniversite öğrencilerinin Fransızca öğrenimlerinde ana dillerinin etkisi
  1. Tez No: 331727
  2. Yazar: EMİNE ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğrenimi, Fransızca öğrenme güçlükleri, hata, yanlış, sözdizim, biçimbilim, etmen, hedef dil, anadilin etkisi, yazılı anlatım
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fransızca öğrenen Türk üniversite öğrencilerinin, yabancı dil öğreniminde ana dilin etkisiyle yaptıkları hataları sınıflandırmak, incelemek ve bu hataların temel nedenlerini bulup çözüm önerisi sunmaktır. Yanlış çözümlemesi metodu kullanılan bu çalışmada anadili Türkçeden olumsuz aktarım yapılması sonucu toplam 360 yanlış belirlenmiştir. Örneklem evrenini 2000-2010 öğretim yılı Atatürk Üniversitesi Fransız Dili Eğitiminde öğrenim gören öğrencilerinin yazılı anlatım dersinde 180 adet kompozisyon kağıtlarında sundukları betiklerden seçilen tümceler oluşmuştur. Bu bulgular ışığında, zorlukların büyük bir bölümünün Fransızca ile Türkçe arasındaki, sözdizimsel ve biçimbilimsel farklılıklardan kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, Fransızca'nın öğrenilmesinde anadilin etkisi en çok tanımlıkların kullanılmasında, uyumlarım uygulanmasında, aksanların kavranmasında, sıfatların kullanılmasında ve fiil çekiminde görülmüştür. Atatürk Üniversitesi 2011-2012 öğretim yılı Fransız Dili Eğitiminde öğrenim gören öğrencilere en çok zorlandıkları konular hakkında bilgi edinimi için bir anket uygulanmıştır. Bu ankettin nicel bulguları SPSS 17.00 programı ile analiz edilmiş ve tanımlayıcı istatiksel analizler kullanılmıştır. Anket sonuçları Fransızca öğreniminde en çok düzensiz eylemlerin çekimi ve kiplerin, özellikle şart ve istek-dilek kiplerinin kullanılmasında öğrencilerin zorlandığını gösterir. Öğrencilerin anadillerinin etkisinde kalmalarında ve hedef dili yeterince öğrenememelerinde hem kullanılan yabancı dil öğretim yöntemlerinin, hem de sosyal ve kültürel ortamın etkisinin olduğu düşünülmektedir. Daha önce olumsuz olarak görülen hata, günümüzde öğretmenlerin de göz önünde bulundurması gereken, öğretimin iyileştirmesi adına bir kaynak olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to categorize and analyze the errors of Turkish University Students due to the influence of their mother tongue, in learning French as a foreign language and propose a solution to the fundamental reasons of those errors. In this study in which error analysis approach method has been applied, total number of errors is determined 360 as a result of interference of the mother tongue, Turkish. The sample consists of the sentences selected from 180 pieces of the composition papers from the writing course of students learning French in Atatürk University in 2000-2010 academic years. In the light of those findings, it was found that a significant amount of the difficulties stemmed from the syntactic and morphological differences between Turkish and French. The results revealed in learning French that the effects of mother tongue are at most in the use of the articles, the application of the accords, in the comprehension of the accents and in the use of the adjectives and the conjugation of the verb. A questionnaire was applied to the students learning French in 2011-2012 academic year for the acquisition of the information about the most difficult subjects. The data quantitative of this questionnaire is analyzed by the program SPSS 17.00 and descriptive statistical analyzes are used. The results of the questionnaire show that the students slog on at most the conjugation of the irregular verbs and moods especially in the use of the conditional mood and the subjunctive mood. It was also thought that both the methods used in foreign language and social and cultural environment had an effect in incapable of learning target language sufficiently and remaining under the influence of students? mother language. Nowadays, the error, which was thought as a negative issue before, is accepted as a positive resource for the teachers.Keys words: Language learning, the difficulties of learning French, error, mistake, syntax, morphology, factor, target language, effects of the mother language, writing expression