The Impact of selected factors on the export performance: The case of clothing sector of the regean region of Turkey
Seçilmiş faktörlerin ihracat başarısına etkileri: Türkiye Ege Bölgesi hazır giyim sektörü üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 53382
  2. Yazar: ERKAN YASAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALAEDDİN TİLEYLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat Başarısı, İhracat Pazarlama Yönetimi, Export Performance, Export Marketing Management
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
IV öz SEÇİLMİŞ FAKTÖRLERİN İHRACAT BAŞARISINA ETKİLERİ: TÜRKİYE - EGE BÖLGESİ HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Yasav, Erkan Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alaeddin Tileylioğlu Aralık 1996, 204 Sayfa Bu çalışmada seçilmiş bazı faktörlerin Ege Bölgesi hazır giyim ihracatçılarının ihracat başarılan üzerindeki etkileri incelenmektedir. Firma özellikleri, üstünlükleri ve ihracat pazarlama stratejileri ile ilgili değişkenler değişik ihracat basan ölçütleri ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Çalışmada ihracat hacmi, ihracatın toplam satışa oram ve ihracat artış hızı farklı ihracat basan göstergeleri olarak birlikte kullamlmıştır. Gerekli olan veriler, hazır giyim ihracatçısı firmaların ihracat sorumluları tarafından doldurulmak üzere posta ile firmalara gönderilen bir anket formu ile toplanmıştır. Çalışmada, araştırma sonucunda ortaya çıkan önemli bulgulara dayanarak ihracatın gehştirilmesi ve başanlı ihracat pazarlama yönetimi üzerine - mikro ve makro düzeyde - bazı tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE IMPACT OF SELECTED FACTORS ON THE EXPORT PERFORMANCE: THE CASE OF CLOTHING SECTOR OF THE AEGEAN REGION OF TURKEY Yasav, Erkan Master of Business Administration, Department of Management Supervisor: Prof Dr. Alaeddin Tileylioğlu December 1996, 204 Pages This thesis analyzes the impact of some selected factors on export performances of clothing exporters in the Aegean Region of Turkey. Variables related to specific firm characteristics, firm competencies and export market strategies were investigated in relation with different export performance measures. In the study, export volume, export intensity and export growth were utilized as different indicators of export success simultaneously. Required data were gathered using a structured, mail questionnaire to be completed by the export executives of clothing exporters. Depending on the outstanding findings of the research, suggestions for successful export marketing management and stimulation were provided both at the firm and the government level.