Diyabetik maküla ödeminde okt ile takip
Follow-up of diabetic macular edema with oct
  1. Tez No: 533822
  2. Yazar: BURÇİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik maküla ödemi, optik koherens tomografi, maküler kalınlık, Diabetic macular edema, macular thickness, optical coherence tomography, laser photocoagulation treatment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Diyabetik Maküla Ödeminde OKT Ve Takip, I. Göz Kliniği, 2009 AMAÇ: Diyabetik maküla ödemi tanısında ve lazer fotokoagülasyon tedavisi sonrası takibinde optik koherens tomografinin etkinliğini araştırmak. GEREÇ-YÖNTEM: Temmuz 2005 ile temmuz 2008 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğine başvuran, diyabetik maküla ödemi tanısı konmuş 52 hastanın 80 gözü çalışma kapsamına alındı. Lazer fotokoagülasyon tedavisi uygulanan olguların görme keskinliği, göz içi basıncı, ayrıntılı fundus muayenesi yapıldı. Lazer fotokoagülasyon tedavisi öncesi, sonrası 3.ay ve 6.aylarda optik koherens tomografi ile dokuz farklı alandaki maküler kalınlık ve total maküler volüm ölçüldü. Morfolojik olarak sınıflama yapıldı. BULGULAR: Hastaların ortalama yaşı 62.71± 7.869yıl, 25'i kadın, 27'si erkek idi. Ortalama görme keskinliği 0,4, ortalama göz içi basıncı 16mmHg ölçüldü. Ortalama maküler kalınlık, santral maküla kalınlık, 3mmlik alanda yapılan nazal, temporal, inferior, süperior alan maküler kalınlık düzeyleri ve total maküler volüm tedavi sonrası 3. ve 6. aylarda istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterdi. Görme keskinliği tedavi sonrası anlamlı değişme göstermezken göz içi basıncında tedavi sonrası 6. ayda artış olduğu görüldü. Görme keskinliği ile ortalama maküler kalınlık arasında korelasyon bulunmadı. SONUÇ: Diyabetik maküla ödemi takibinde optik koherens tomografi ile maküler kalınlık ve total maküler volüm ölçümleri yararlı bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate the effectiveness of optical coherence tomography in diagnosis of diabetic macular edema and laser photocoagulation treatment. MATERIAL-METHOD: 80 eyes of 52 patients with diabetic macular edema, seen in Ankara Training and Research Hospital, Retina section of Ophthalmology clinic at July 2005- July 2008, were included. Visual acuity, intraocular pressure, detailed fundus examination and morphologic diabetic macular edema classification at optical coherence tomography were evaluated on cases treated with laser photocoagulation. Total macular volume and macular thickness of nine different field were studied before treatment and after treatment at third and sixth months. RESULTS: The mean age of 52 patients (25 female, 27 male) was 62,71± 7,87 years. Before laser therapy mean visual acuity was 0,4 and intraocular pressure was measured 16 mmHg. Difference of visual acuity and intraocular pressure after therapy was not statistically significant. Mean and central macular thickness, thickness at 3mm field of nasal, temporal, superior, inferior parts and total macular volume were measured and statistically significant decrease was reported after therapy at third and sixth months. Correlation between visual acuity and mean macular thickness was insignificant. CONCLUSION: Measurement of macular thickness and total macular volume with optical coherence tomography is useful at follow up of diabetic macular edema.