Naratif terapi temelli grupla psikolojik danışma programının ergenlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerine etkisi
The effect of narrative therapy based group counseling program of adolescents' resilience
- Tez No: 533846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Naratif Terapi, Psikolojik Dayanıklılık, Ergenlik Dönemi, Psikolojik Dayanıklılık Grup Çalışması, Narrative Therapy, Psychologic Resilience, Adolescence, Group Study of Psychological Resilience
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı; Naratif Terapi Temelli Grupla Psikolojik Danışma Programının Ergenlerin Psikolojik Dayanıklılık Düzeylerine Etkisini incelemektir. Araştırmanın uygulaması; 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan Davutpaşa Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören, 9., 10, ve 11. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu 6 kız 10 erkek olmak üzere toplam 16 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında; katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerini ölçmek üzere Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Deneysel yöntem kullanılarak gerçekleştirilen araştırma; Naratif Terapi Temelli Psikolojik Dayanıklılık Programının uygulandığı bir deney grubu ve hiçbir işlem yapılmayan kontrol grubu olmak üzere 2 çalışma grubundan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda; Naratif Terapi Temelli Grupla Psikolojik Danışma Programının uygulandığı deney grubunda yer alan ergenlerin, Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'nden aldıkları puanların kontrol grubunda yer alanlara göre anlamlı düzeyde arttığı görülmektedir. Yapılan izleme ölçümlerinde, deney grubunda yer alan katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerinde meydana gelen bu değişimin uzun süreli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is; to examine the effects of Narrative Therapy based Psychological Counselling Program on Adolescents' Psychological Resilience Levels. The application of the research took place; in 2017-2018 academic year, on 9th, 10th and 11th grade students who study at Davutpaşa Anadolu High School in Fatih district of Istanbul. The research group consists of 16 people in total with 6 female and 10 male students. Throughout the research; the Adolescent Psychological Resilience Scale has been used to measure participants' levels of psychological resilience. The research which has been conducted by experimental method; is composed of 2 study groups; the experimental group which the Narrative Therapy based Psychological Resilience Program is applied to and the untreated control group. In result of the research; the adolescents who were in the experimental group which the Psychological Counselling Program was applied with the Narrative Therapy based group, were observed to have a significant amount of increase in their scores on the Adolescent Psychological Resilience Scale compared to the control group. In the following evaluation, it has been identified that the changes which occured in the levels of psychologic resilience of the participants are long-term.