Yoksulluk nafakasının süresi
The duration of poverty alimony
  1. Tez No: 533847
  2. Yazar: MESUT ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Nafaka, Tedbir Nafakası, İştirak Nafakası, Yardım Nafakası, Yoksulluk Nafakası, Yoksulluk Nafakasının Süresi, Yoksulluk Nafakasının Süresi Bakımından Hâkimin Takdir Yetkisi, Divorce, Alimony, Temporary Alimony, Child Alimony, Support Alimony, Poverty Alimony, The Duration of Poverty Alimony, Discretion Power of Judge in Point of the Duration of Poverty Alimony
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Türk Medeni Hukuku'nda nafaka türleri yardım nafakası ve bakım nafakası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bakım nafakası ise kendi içinde; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olmak üzere üç alt başlığı içermektedir. Çalışma kapsamında yardım, tedbir ve iştirak nafakalarına yalnızca gerektiği yerlerde değinilmiş; tez çalışmasının genelinde yoksulluk nafakası ve özellikle bunun süresi üzerinde durulmuştur. Türk boşanma hukukunda, evliliğin sona ermesinin mali sonuçlarından birisi de yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası istemi, eşler, daha doğrusu eski eşler arasında doğabilen bir istemdir. Yoksulluk nafakasının kendine has özelliklerinden biri, belki de en dikkat çekicisi“süresizliği”dir. Çalışmada yoksulluk nafakasının süresine ilişkin TMK.'nun 175. maddesinde yer alan düzenlemenin ve buna ilişkin yargı kararlarının, doktrinden ve karşılaştırmalı hukuktan yararlanılarak tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada öncelikle nafaka kavramı, nafaka alacağının özellikleri ve nafaka türleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise yoksulluk nafakası isteminin doğduğu andan, yoksulluk nafakasının sona erdiği ana kadarki hukuki aşamalar incelenmiş, yoksulluk nafakasının süresi konusu ise üçüncü bölüme bırakılmıştır. Çalışmanın yalnızca yoksulluk nafakası süresini içeren üçüncü ve son bölümünde ise; ilke olarak süre ile ilgili yasal düzenlemelerin tarihçesi ile karşılaştırmalı hukukta yoksulluk nafakasının ve süre düzenlemelerinin görünümleri incelenerek karşılaştırmalı hukuk ile Türk hukukunun farklılıkları üzerinde durulmuştur. Devamında, yoksulluk nafakasının süresi bakımından hâkimin takdir yetkisi, süreye ilişkin doktrin eleştirileri ve Yargıtay uygulaması, Anayasa Mahkemesi kararları ile önerilerimiz ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Turkish Civil Law, alimony is divided into two categories: support alimony and care alimony. Care alimony which consists of three sub-titles in itself are temporary alimony, poverty alimony and child alimony. In the scope of study, support alimony, temporary alimony and child alimony are only mentioned as necessary, throughout the study of thesis focused on poverty alimony and especially its duration. In the Turkish divorce law, one of the financial consequences of marriage is the poverty alimony. Poverty alimony that can be arised between spouses / ex-spouses is a type of claim. One of the characteristics of the poverty alimony, even the most remarkable, is its“indefiniteness”. The aim of the study is to analyze the regulation in Article 175 of the Turkish Civil Code concerning the duration of poverty alimony, related to this, judicial decisions by taking advantage of the doctrine and comparative law. In accordance with this purpose, in the study, firstly, general information about the concept of alimony, characteristics of alimony claim and alimony types are given. In the second part the legal steps are analyzed from the emergence of poverty alimony claim to end of poverty alimony. In the third and last part of the study including only the duration of poverty alimony, firstly the history of legal regulations about the duration of poverty alimony, views of poverty alimony and its duration in comparative law are examined and the differences about these topics between Turkish law and comparative law are emphasized. In the following section, discretion power of judge in point of the duration of poverty alimony, criticisms in doctrine and application of the court of cassation which respecting of the duration of poverty alimony, decisions of Constitutional Court and our proposals are handled.